Nämä ihmiskehon hämmästyttävät myytit pitävät paikkansa

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Maailmalla kuulee aika ajoin tarinoita siitä, kuinka ihmiskeho venyy mitä erikoisimpiin suorituksiin. Keho saattaa reagoida arvaamattomallakin tavalla ärsykkeisiin. Men’s Health -lehti paljastaa uskomattomimmat tositilanteet.

Henkilön saadessa kunnon yskän kuulee usein puhuttavan siitä, kuinka tuo ihminen ”yskii keuhkonsa pellolle”. Vanha sanonta pitää valitettavasti paikkansa, kirjaimellisesti. Eräs brittiläinen nainen nimittäin onnistui astmayskänsä avulla yskimään niin kovaa, että hänen keuhkonsa repesi ja liuskahti rinnasta kylkiluiden väliin.

On myös perin omituinen ilmiö, kuinka pariskunnat vuosien varrella alkavat muistuttaa toisiaan. Hämmästyttävää on, ettei samannäköisyys tule pelkästään yhteensopivista tuulipuvuista, vaan tutkimuksen mukaan pari myös ennen pitkää kopioi toistensa kasvojen ilmeitä. Lopulta samankaltainen ilmeily muuntuu kasvoilla vuosien saatossa toisiaan peilaaviksi rypyiksi ja muodoiksi.

Kylmänväreet ovat tunnettu kehon reaktio, mutta niiden syy on erikoinen. Tutkimuksen mukaan ihmisen käsien eleet ja kehon asennot lähettävät alitajuisia signaaleja toiselle henkilön luotettavuudesta. Liian vähäiset tai voimakkaat eleet voivat saada toisen ihmisen pakenemiskannalle, jonka ansiosta ihminen kokee fysiologisena oireena kylmänväreet.

Ihmiset silloin tällöin ihastuvat johonkin ruokalajiin hurjasti, mikä voi myös vaikuttaa heidän ulkonäköönsä radikaalisti. Eräs mies muuttui oranssin väriseksi, kun hän eli pitkän aikaa dieetillä, jossa söi noin 3 kiloa porkkanoita päivässä. Miehen keho myös torjui liiallista porkkanan popsimista vatsakivuilla.

Liiallinen huutaminen ei myöskään tee hyvää ihmiskeholle. Sen huomasivat armeijan sotilaat, jotka valittivat lääkärissä rintakivuista ja hengitysvaikeuksista. Lääkärin tutkimuksissa selvisi, että nämä olivat kasvattaneet ilmataskun keuhkojensa väliin rasittamalla itseään jatkuvalla armeijakäskyjen huutamisella.