Arvostelu: Koti eläintarhassa

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Eläinrakkaiden riemastukseksi valkokankaille rantautuu nyt Koti eläintarhassa -elokuva, joka tarjoaa tunteellisen tarinan surusta, uuden alun löytämisestä ja eläinten parantavasta voimasta. Elokuva perustuu brittiläisen toimittajan Benjamin Meen kirjoittamaan menestysromaaniin ja kertoo tositarinan miehen kokemasta kohtalosta.

Tarinan Hollywood-versiossa on onnistuttu sopivassa suhteessa välttämään realismia niin, että elokuvasta jää pakostakin hymy huulille. Hollywoodin laatutähti Matt Damon nähdään elokuvassa menestyneenä toimittajana Benjamin Meenä, joka yllättäen menettää vaimonsa ja jää kahden lapsen yksinhuoltajaisäksi.

Elokuva kertoo miehen yllättävästä ratkaisusta, kun tämä päättää jättää entisen elämän taakseen ja ostaa talon, jonka mukana tulee vanha eläintarha. Uuteen tilanteeseen sopeutuminen vie kapinalliselta teini-ikäiseltä Duncanilta (Colin Ford) ja pieneltä Rosie-tytöltä aikaa, eikä haasteiltakaan vältytä. Yhtä kaikki on kuitenkin selvää, että eläintarhalla on syvä parantava vaikutus surun runtelemaan perheeseen.

Koko perheen sydäntälämmittävien draamojen joukossa Koti eläintarhassa sijoittuu keskikastiin. Se ei erikoisesta ideastaan huolimatta tarjoa paljon tuoretta pureskeltavaa katsojalle, vaan juonikuvio koostuu leski-isän masenteluista ja kahnauksista lasten kanssa. Uuden elämän kynnyksellä mukana ovat tällä kertaa vain myös eläintarhan eläimet ja joukko työntekijöitä, joiden pomoksi Matt Damonin tulkitsema Mee tahtomattaan joutuu.

Yltiötunteelliseksi väitetty elokuva esittää hempeästi paitsi perheenisän urheat ponnistelut eläintarhan eläinten puolesta, myös hänen orastavan romanssinsa tarhan työntekijän Kellyn (Scarlett Johansson) kanssa. Elokuvassa yhden miehen sisäisen rauhan etsintä yhdistyy amerikkalaisten rakastamaan perhe-kopseptiin. Kliseisesti ylittämättömätkin haasteet voitetaan, kun Meen perhe ja työntekijät yhdistävät voimansa yhteisen tavoitteen puolesta.

Jerry Maguire: Elämä on peliä -elokuvan ohjaajan Cameron Crowen uusin tuotos on harmiton ja viihdyttävä katsomiskokemus. Koti eläintarhassa tarjoaa myös taianomaisia hetkiä ja jopa oivalluksia katsojille, joita tarinan sokerinen ilmiasu ei ärsytä liiaksi. Elokuva pitää katsojan mielenkiinnon yllä vähintäänkin Damonin sielukkaan tulkinnan kautta. Klisee tai ei, elämässä on monesti kyse muutoksesta ja uusista aluista, joten elokuva löytää varmasti katsojakuntansa teattereissa.

Lajityyppi: Komedia, draama

Ohjaaja: Cameron Crowe

Pääosissa: Matt Damon, Elle Fanning, Scarlett Johansson, Colin Ford

Ensi-ilta: 27.4.2012

Kesto: 2h 06 min

Pisteet 3/5