Näin nainen tuomitaan ulkonäkönsä perusteella: ”Hoikat ovat pinnallisia – lihavat anteliaita”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Ihmisten tiedetään muodostavan toisistaan mielikuvia ulkonäön perusteella. Naisten keskuudessa saatetaan kokea paineita tietynlaisen vartaloihanteen vuoksi. Nyt Glamour-lehti on selvittänyt mitä naiset todella ajattelevat toisistaan, kun perustana on vain toisen ulkonäkö.

Lehti teki kyselyn, jossa haastateltiin yli 1.800 naista 18 – 40 ikävuosien välillä. Kyselyssä kartotettiin naisten mielipiteitä toisista naisista, kun he tiesivät ainoastaan, että toinen on suurikokoinen tai hoikka. Naiset nimesivät sitten sanoja, jotka he liittivät kuvaamaan kyseistä henkilöä.

Kyselyn tulosten mukaan isokokoisia naisia pidettiin useammin epäsiisteinä, kurittomina ja hitaina. He olivat stereotypian mukaan 11 kertaa niin laiskoja kuin hoikat kanssasisarensa. Isokokoisia naisia pidettiin myös anteliaampina, kun sen sijaan hoikat naiset lokeroitiin kontrolloiviksi.

Hoikkia naisia pidettiin välittömästi myös pinnallisina, omahyväisinä ja ilkeinä. Yllätyksellistä kyselyssä oli, että kaikilla eri kokoryhmiin kuuluvilla naisilla oli samat stereotypiat. Tutkimuksen tuloksena kaikki naiset siis tulevat jossain vaiheessa kanssasisartensa tuomitsemaksi, oli vartalon koko mikä vain.

– Lihaviin ihmisiin kohdistuvat stereotypiat ovat olleet pitkään tiedossa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kysely, josta käy selkeästi ilmi, että myös hoikat naiset tuomitaan yhtä epäoikeudenmukaisesti, kertoi kyselyn suunnitellut Yalen yliopiston tohtori Rebecca Puhl Glamour-lehdessä.