Anneli Auerin tapauksessa jo farssin piirteitä: ”Kummallisin oikeudenkäynti vuosiin”

Ohhoh! · Stara.fi

Suomalaiset ovat saaneet seurata viime vuosina poikkeuksellisen värikästä oikeudellista näytelmää, jonka pääosassa ovat olleet aviomiehensä murhasta syytetty Anneli Auer, Porin poliisi, Porin poliisin tutkinnanjohtaja ja joukko syyttäjiä.

Parhaillaan korkein oikeus harkitsee antaako se murhajutussa valitusluvan, eli jatkuuko oikeudenkäynti edelleen. Suomalaiset ovat saaneet äimistellä tapauksen uskomattomia käänteitä jo aiemmin, kun murhasyytteistä hovioikeudessa vapautettu Auer on saanut niskaansa ennätysmäärän uusia raskaita syytteitä.

Tarina muistuttaa jo Hollywood-elokuvan käsikirjoitusta, sillä perheenäitiä on murhaoikeudenkäynnin jälkeen syytetty esimerkiksi lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ja eläinsuojelurikoksesta. Tänään harvinaislaatuinen tapaus sai jo farssin piirteitä, kun Aueria epäillään julkisuuteen päätyneiden tietojen mukaan nyt myös saatananpalvonnasta.

Tuorein väite perustuu aviomiehen ruumiista löytyneisiin pistohaavoihin ja niiden järjestykseen sekä Auerin lapsilleen osoittamaan kirjeeseen, johon hän oli piirtänyt tribaalikuvion (katso kuva tästä). Auer kertoi kopioineensa kuvion tatuointilehdestä. Asiantuntijan mukaan kuva viittaa saatananpalvontaan.

– Molemmat kuvat tulevat goottilaisuudesta. Ylempi kuva on vuohenpää ja alempi piikkilankamainen kuvio on goottilaisuuden symboli. Vuohenpääsymbolia käytetään tatuoituna jompaankumpaan käteen, yleensä vasempaan. Tatuoituna kuvat symboloivat kuulumista tähän ryhmään, asiantuntija kommentoi kuviota esitutkinnassa.

MTV3:n tietojen mukaan poliisin käyttämä asiantuntija on eläkkeellä oleva opettaja, joka kohtasi vapaaehtoistyössään 80-luvulla saatananpalvontaa ja perehtyi aiheeseen sen jälkeen. Poliisin ja syyttäjän toiminta on tänään hämmästyttänyt myös kokeneita suomalaisia oikeustoimittajia.

– Koko Auer-tapaus kaikkine käänteineen on kummallisin oikeudenkäynti vuosikausiin, tapausta ihmettelee MTV3 Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

– Oudointa syyttäjän esittämissä saatananpalvonta-viittauksissa on se, että ne tulevat esille vasta nyt. Murhaa on tutkittu useita vuosia, käsitelty viikkokausia käräjäoikeudessa ja hovissa, mutta saatananpalvonta tulee esiin vasta tässä vaiheessa, Sipilä jatkaa.

– Siis että vielä saatananpalvontaakin kaikkien aiempien erikoisten käänteiden päälle. Eläinuhreja, viiltelyä, kuolleen tuhkaa ja rituaaleja? Mitähän seuraavaksi? Helsingin Sanomien Jukka Harju puolestaan päivittelee tuoreimpia syytöksiä.

– Jos korkein oikeus ei niitä ota lähikuukausina tosina, voi vain kuvitella, millaiset korvaukset Auer aikanaan saa. Jos Aueria ei tuomita murhasta eikä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, tutkinta on ollut ihmisjahti vailla vertaa, Harju jatkaa.

Syyttäjän toimia ihmetellään siis parhaillaan laajasti, mutta Porin poliisikaan ei saa Auerin tapauksesta puhtaita papereita. Viime syksynä Varsinais-Suomen käräjäoikeus nimittäin vahvisti, että poliisi oli rikkonut lakia evätessään Auerin tapaukseen liittyvän taksiyrittäjän oikeuden olla läsnä asuntoonsa tehdyssä kotietsinnässä. Kotietsinnässä laittomasti hankittua materiaalia voidaan kuitenkin Suomessa käyttää oikeudessa todisteena.

– Kun laki ei tunne todisteen hyödyntämiskieltoa, saadaan polisin laittomasti toimien hankkimia todisteita siis käyttää tässäkin tapauksessa syytettä tukevina todisteina. Vaikuttaa loogiselta ja epäillyn kannalta kohtuulliselta, vai kuinka? – Elämmekö oikeusvaltiossa vai poliisivaltiossa? laittomasta kotietsinnästä kirjoitti blogissaan lainkäytön professori Jyrki Virolainen.