Kilot pois kesäksi – näillä vinkeillä voit onnistua

Lifestyle · Neea Jokinen

Terveysasiantuntijat kehottavat painonpudottajia noudattamaan lautasmallia ja sopivaa annoskokoa. Joillekin sopivan annoskoon sääteleminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Nyt Shape-lehti on julkaissut listan vinkkejä, joiden avulla voi syödä vähemmän.

Eräässä italialaisessa ravintolassa tehtiin äskettäin tutkimus, jonka mukaan suuria ruokavälineitä käyttävät ihmiset syövät vähemmän ruokaa kuin esimerkiksi pienellä haarukalla syövät ihmiset. Tutkijoiden mukaan suurilla ruokavälineillä syöminen voi nimittäin luoda ruokailijalle varoittavan tunteen siitä, että ruokaa tulee syötyä liikaa. 

Tutkijoiden mukaan sinisiltä lautasilta ruokaa nauttivat henkilöt syövät vähemmän kuin muun värisiä lautasia käyttävät ruokailijat. Sininen 

on nimittäin rauhoittava väri, joten sen uskotaan heijastuvan ihmisen ruokahaluun. 

Lehden mukaan ihminen voi syödä vähemmän ja säädellä helpommin annoskokoaan, jos hänen ruoka-annoksensa ja lautasensa ovat täysin erivärisiä. Esimerkiksi salaattia tulisi syödä punaiselta lautaselta, jolloin voimakkaan kontrastin ansiosta näkee selkeämmin annoskoon.

Tutuimpien vinkkien joukosta löytyy se, että ruoka-annoksen asettaa pienelle lautaselle. Suurelta lautaselta syömisen riskinä on nimittäin se, ettei syömisen aikana huomaa kylläisyyden tunnettaan. Asiantuntijoiden mukaan kaunis ja miellyttävä ympäristö voi myös saada henkilön keskittymään annoskokoonsa.