Arvostelu: The Avengers

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Marvel-studioiden kohuttu The Avengers lienee vuoden odotetuin supersankarielokuva. Elokuvaa on hehkutettu runsaasti etukäteen, sillä kokoaahan se esille joukon klassisimpia sankareita maailman pelastamisen eeppisessä tehtävässä.

Kostajat-sarjakuvaan pohjaava elokuva loistaa Hollywoodin tähtikaartillaan, ja elokuvan ohjaustyön teki 1990-luvun teinikauhusarjojen isä Joss Whedon. Valkokankaalla nähdään egojen ryskettä, kun taistelutantereelle ryntäävät samanaikaisesti Iron Man, Hulk, Thor, Black Widow, Hawkeye ja Captain America. Vastassa on luonnollisesti maailmanluokan vihollinen, joka tulee suoraan avaruudesta uhkaamaan ihmiskuntaa. Kaiken takana on mytologioiden veijarina tunnettu Loki, joka janoaa kostonhimossaan ihmiskunnan alistamista.

Elokuva yhdistää kirjaimellisesti eri maailmoista tulevat supersankarit yhteisen tehtävään, eikä joukkion keskinäiseltä nujakoinnilta vältytä. Karismaattinen Robert Downey Jr. loistaa sarkastisena Tony Stark -hahmona, joka jättää nasevilla kommenteillaan varjoonsa jähmeät lihasvoimaan painottavat uroot, kuten Thorin ja Captain American. Scarlett Johanssonin tulkitsema Black Widow ei tuo kohtalokkaan naisen stereotypiaan mitään uutta, mutta viihdyttää varmasti miespuolisia katsojia piukassa nahka-asussaan.

Kun elokuvan ainekset ovat tällaista huippuluokkaa, odottaisi siltä vähintäänkin henkeäsalpaavaa toimintaa ja nerokkaita macho-dialogeja. The Avengers tarjoaa räiskettä ja kireitä lihaksia supersankariasuissa, mutta elokuvan kerronnassa on puutteita esimerkiksi sen monimutkaisten ja synkkien sankarihahmojen kohdalla. Marvel Studiothan julkaisivat jo aiemmin elokuvat Iron Manista, Hulkista ja Thorista, joissa muutkin sankarihahmot vilahtavat pikaisesti.

The Avengers -elokuva ei tuhlaa aikaa hahmojen pohjustamiselle, vaan rykäisee kertalaakista käyntiin kahden ja puolen tunnin toimintaputken. Voidaankin todeta, että katsojalle saattaa jäädä pinnallinen kokemus sankareista ilman edeltäviin elokuviin perehtymistä. The Avengers tarjoaa hyvää supersankariviihdettä kertakatsomiselle, vaikka siinä voi tuntea jo Marvel-studioiden sarjatuotannon puisevan sivumaun.

Lajityyppi: toiminta, seikkailu, sci-fi

Ohjaaja: Joss Whedon

Pääosissa: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson

Ensi-ilta: 27.4.2012

Kesto: 2 h 22 min

Ikäraja: K12

Pisteet 3/5