Karvinen-kissa on lihava kuin esikuvansa – elopaino 18 kiloa

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Terveysasiantuntijat ottavat nykyään monesti puheeksi ihmisten liikalihavuuden, ja aiheen tiimoilta on virinnyt julkista keskustelua. Usein lemmikit muistuttavat monin tavoin isäntiään, ja myös niillä on todettu olevan paino-ongelmia. Nyt eräs Karvinen-niminen kissa elää nimensä mukaisesti, ja painaa kunnioitettavat 18 kiloa.

Amerikkalainen kissa toimitettiin äskettäin newyorkilaiseen eläinsuojaan, jossa hoitajat hämmästelivät ensimmäiseksi kissan mittavaa kokoa. Karvinen on suuresta 18 kilon painostaan huolimatta hyvässä kunnossa. Eläinlääkärien mukaan eläimen täytyy silti laihduttaa melkein 10 kiloa, jotta se välttyisi terveysriskeiltä.

– Ihmiset luulevat usein, ettei lihava eläin ole vaarassa, mutta tämä olettamus ei voisi olla kauempana totuudesta. Kissathan syövät sitä, mitä niille annetaan. Sen vuoksi niiden lihavuus on useimmiten omistajan syytä, kertoo eläinsuojan varajohtaja Mark Verdino Daily Mail -sivustolle.

Karvinen menetti aiemman kotinsa, kun sen omistaja kuoli äkillisesti. Eläinsuojasta uuden paikan löytänyt kissa aiotaan laittaa tiukalle laihdutuskuurille. Karvinen ei ole ainoa otsikoihin päässyt ylilihava kissa, sillä taannoin uutisoitiin myös SpongeBob-nimisestä kissasta, joka painoi 14 kiloa. Edellinen 18-kiloinen kissa Meow nousi maailmanlaajuiseksi julkkikseksi ennen menehtymistään.

Yhdysvaltojen Eläinlääkäriliitto arvioi, että noin kolmasosa maan lemmikeistä on tällä hetkellä ylipainoisia. Liikapaino lisää lemmikeidenkin suhteen muun muassa diabeteksen, sydänsairauksien ja korkean verenpaineen riskiä. Eläinlääkärit suosittelevat pitämään silmällä lemmikkien vatsaa ja kylkiluita mahdollisen ylipainon varalta. Eläimen vatsa ei saisi esimerkiksi alkaa roikkumaan. Lemmikin kylkiluiden kuuluisi lisäksi tuntua koskettaessa, mutta ei näkyä.