Tutkimustulokset järkyttävät: Säilykeruoka onkin myrkyllistä?

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Terveysasiantuntijat keskustelevat parhaillaan monien terveellisinä pidettyjen ruoka-aineiden vaikutuksista. Nyt on tullut ilmi, että säilykeruoka saattaakin olla ihmiselle myrkkyä.

Svenska Dagbladet -lehden toimittajat testasivat asiaa syömällä kahden päivän ajan pelkästään säilykepurkkeihin pakattua ruokaa. Lehden neljä toimittajaa nauttivat poikkeavalla ravintokuurilla muun muassa purkitettuja papuja, raviolia ja hedelmiä. Testihenkilöt joivat lisäksi pelkästään mikrokahvia, purkkioluita ja -limonadeja.

Heidän virtsa-arvonsa mitattiin kuurin jälkeen, mikä paljasti karun totuuden säilykkeistä. Ruokien ansiosta toimittajien virtsaan oli ilmestynyt estrogeenin kaltaisia hormoneja sisältävää Bisfenoli A:ta. Ainetta oli heidän virtsassaan 2800-4000 kertaa enemmän kuin normaalisti.

Bisfenoli A on jo aiemmin joutunut negatiivisen tarkastelun keskiöön, kun sen käyttö kiellettiin lasten tuttipullojen valmistuksessa. Toimittajien kokeman testin jälkeen oli selvää, että säilykeruoat ovat kyseisen myrkyllisen aineen lähde. Viranomaiset eivät siltikään luokittele hurjia lukemia kerännyttä ainetta hengenvaaralliseksi.