Formulamestari nopeusrajoituksista: ”Yli 90 km/h ajaminen ei ole turvallista”

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Formula 1 -kisat tunnetaan maailmalla päätähuimaavasta vauhdista ja rajuista kolareista. Tavallisen kaduntallaajan ajonopeudet kalpenevat nopeasti formulakuskien menon rinnalla. Nyt erään formulamestarin tuoreet nopeusrajoituskommentit ovat herättäneet ihmetystä.

Maailmanhistorian 17. menestynein F1-kuljettaja Damon Hill on nimittäin kertonut, kuinka hänen mielestään Ison-Britannian moottoriteiden ylin nopeusrajoitus tulisi olla korkeintaan 90 kilometriä tunnissa. Yhden F1-maailmanmestaruuden ja 22 Grand Prix -ajot urallaan voittanut britti kertoi Radio Timesin haastattelussa, kuinka hän itse ajaa hyvin harvoin yli 110 kilometrin tuntinopeudella. Hillin mukaan se on ”liian stressaavaa”.

Miehen kommentit liittyvät maassa suunnitteilla olevaan nopeusrajoitusmuutokseen, joka nostaisi moottoriteiden nopeusrajoitukset 110 kilometrin tuntivauhdista 130 kilometrin tuntivauhtiin. Hill kuitenkin kokee idean puistattavana, sillä hänen mielestään yli 90 kilometrin tuntivauhdilla ajaminen ole turvallista. Formulamestarilla on myös perustelut näkemykselleen.

– Ihmiset ajavat liian lujaa moottoritiellä. He ajavat pääosin liian lujaa, liian lähellä edellä olevaa autoa, ja he luulevat tietävänsä mitä he tekevät. Ja he eivät tiedä, Hill purkaa turhautumistaan Radio Timesille.

Formularadoilla viimeksi vuonna 1999 kiitänyt Hill myöntää itse ajaneensa nuorempana varomattomasti. Läheltä piti -tilanteitakin autoillessaan kohdanneen miehen mukaan formuloita ei voi verrata kovassa vauhdissa tapahtuvaan moottoritieajoon. Hill perustelee tätä sanomalla, että formuloita ajettaessa ihmisen keskittymistaso on paljon korkeampi tavalliseen arkiajoon verrattuna.