Täh? Elton John palkittiin kommunismin kaatamisesta

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maailman tunnetuimpiin julkihomoihin lukeutuva poptähti Sir Elton John yllätti pari vuotta sitten uskonnolliset piirit varsin kärkevällä lausunnollaan. Artisti kertoi tuolloin Parade-lehden haastattelussa, että hänen mielestään Jeesuksen täytyi olla homoseksuaali.

Nyt aateloitu menestysmuusikko saa Puolalta kunniamaininnan ”roolistaan kommunismin romahtamisessa”, Daily Mail -lehti uutisoi. Elton John tulee saamaan Medal of Gratitude -mitalin tänä sunnuntaina Puolan Sopotissa maan entiseltä presidentiltä Lech Walesalta. ESC:n, eli European Solidarity Centren, luovuttama mitali annetaan ulkomaisille, jotka ovat auttaneet maata sen pitkässä kamppailussa kohti itsenäisyyttä.

– Elton John tuli tänne ja antoi meille tarvitsemamme tuen silloin kuin asuimme poliisivaltiossa, jossa ihmisiä hakattiin ja tapettiin aivan kuten George Orwellin Vuonna 1984 -kirjassa, selittää Magdalena Charkin-Jaszcza ESC:stä.

Sir Elton John konsertoi Puolassa vuonna 1984 kun maa oli vielä kommunistijohtaja Wojciecj Jaruzelskin vallan alla. Vierailunsa aikana muusikko tapasi kommunismia vastustavan protestiliikkeen johtajia. Elton John myös ylisti protestiliikettä konsertissaan, vaikka liikkeen julkinen tukeminen olikin maassa silloin laitonta. Kommunismi romahti Puolassa vuonna 1989.

Elton Johnin ura alkoi 1960-luvun lopulla, kun mies julkaisi debyyttialbuminsa Goodbye Yellow Brick Road. Hänen tunnetuimpia hittejään ovat Candle in the Wind, Can You Feel the Love Tonight ja Sacrifice. Miehen albumeita on myyty jo yli 250 miljonaa kappaletta. Hän on elänyt homoliitossa miehensä David Furnishin kanssa 20 vuoden ajan. Pari avioitui vuonna 2005. He saivat vuonna 2010 esikoispoikansa, joka saapui maailmaan sijaiskohdun kautta.