Arvostelu: Ice Age 4: Mannerten mullistus

Elokuvat · Neea Jokinen

Jäätikön asukeista kertovista Ice Age –elokuvista on julkaistu jo neljä osaa. Ensimmäinen elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2002 ja sittemmin elokuvasarja on noussut supersuosituksi. Suomessa nähtiin viikonloppuna Ice Age 4: Mannerten mullistus –elokuvan ensi-ilta.

Ice Age -animaatioelokuvien tuoreimmassa teoksessa esihistoriallisia eläinlajeja uhkaa tuho, kun tammenterhoja himoitseva Jyrsis-maaorava epäonnistuu herkkujahdissaan mullistavin seurauksin. Maata järisyttävä tapahtumasarja pakottaa jäätikön asukit etsimään uutta asuinpaikkaa.

Etelämanteretta muovaavan mannerlaatan aiheuttamat järistykset erottavat rohkean Manny-mammutin perheestään. Hän päätyy hurjapäiseen seikkailuun hölmönhauskan laiskiaisen Sidin ja uskollisen Diego-sapelihammaskissan kanssa keskelle merta. Mukana roikkuu myös Sidin vanhuudenhöperö Eunice-mummo, joka on iästään huolimatta täynnä tulta ja tappuraa.

Ice Age 4: Mannerten mullistus -elokuva sisältää lukuisia kohtauksia, jotka saavat katsojien suupielet venymään. Sössöttävän Sid-laiskiaisen huvittavat toimet ja kommentit saavat elokuvasalissa aikaan yhteisnaurua. Yksi elokuvan hauskimmista puheenvuoroista kuullaankin juuri hyväntahtoisen laiskiaisen suusta.

Vatsalihaksia jännittäviä naurun purskahduksia tarjoaa kuitenkin eniten Jyrsis-maaorava, jonka rooliosuus elokuvassa on venytetty pidemmäksi kuin aiemmissa teoksissa. Chris Wedgen äänellä varusteltu oravahahmo todistaa teoksessa jälleen, miksi se on noussut elokuvasarjan suosituimmaksi hahmoksi.

Juoneen on lisätty ystävyyssuhteiden lisäksi ripaus rakkauden tuomia ongelmia. Teini-ikäisten mammuttien ihmissuhteet ja murrosiän vastoinkäymiset tuovat väriä elokuvan juoneen. Erään ”pissis”-mammuttihahmon hauskassa ääniroolissa kuullaan suosittu naisräppäri Nicki Minaj.

Tarinan pelottavimmista piirteistä vastaa merta dominoiva merirosvoryhmä, jonka synkät toimet voivat säikäyttää perheen pienimpiä. Neljäs Ice Age -elokuva takaa vivahteikkaan leffakatselmuksen 3D:nä, sillä moniuloitteisuus tekee jäätikön maisemista tuplasti mahdikkaammat.

Lajityyppi: Animaatio, seikkailu, komediaOhjaaja: Steve Martino, Mike ThurmeierÄänirooleissa: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Keke Palmer, Jennifer Lopez, Nicki Minaj, Drake, Chris WedgeEnsi-ilta (Suomi): 29.6.2012Kesto: 1h 33minIkäraja: 7

Pisteet 3/5