Arvostelu: The Amazing Spider-Man

Elokuvat · Neea Jokinen

Tiukkaakin tiukempi spandex-puku, tuhoa havitteleva hirmupahis ja vastustamaton teinirakkaus – niistä on tuorein Hämähäkkimies-elokuva The Amazing Spider-Man tehty. Uudenlaisen version yläilmojen seittivaltiaasta kertovan teoksen peruspilarit juurtavat juurensa Sam Raimin miljardeja tuottaneisiin Spider-Man-elokuviin.

Tiedelukiossa opiskeleva ja sukulaistensa luona asuva Peter Parker (Andrew Garfield) käy koulussa, saa turpiinsa nörttivihaajalta ja potee yksinäisyyttä. Teini-iän murheet unohtuvat kuitenkin taka-alalle, kun hän alkaa selvittämään Richard-isänsä hautaamia salaisuuksia maailmaa mullistavista geenimuunnoksista.

Vanhempiensa kohtaloa selvittävä Peter Parker tutustuu tiedemiehenä työskennelleen isänsä kollegaan Curt Connorsiin (Rhys Ifans). Teinipojan visiitti Norman ”Vihreä Menninkäinen” Osbornin johtamalle Oscorp-tutkijalaitokselle aiheuttaa myrkkypistoksen, joka johtaa jännittävään ja salaperäiseen tapahtumasarjaan. Pelastaako sinipunaiseen naamioasuun pukeutunut hahmo maailman monsterimaiselta tuholta?

The Amazing Spider-Man -elokuvassa keskitytään aikaisempia Hämis-elokuvia enemmän päähahmo Peter Parkerin muuntautumisprosessiin ja minäkuvan etsimiseen. Juoni on mielenkiintoinen nuorekkaan näkökulman ansiosta, sillä kujeellista puolta ylläpitää muun muuassa hauskat kohtaukset lukioikäisten koululaisten yhteenotoista.

Filmitähti Tobey Maguire pukeutui Hämähäkkimiehen asuun ensimmäisen kerran vuosikymmen sitten. Hän jätti taakseen saappaat, jotka 28-vuotias näyttelijä Andrew Garfield täyttää erinomaisesti. Mies sulautuu täydellisesti supersankarin ikoniseen pukuun veistoksellisella vartalollaan. Gasellimaiset liikkeet ja todentuntuiset ilmeet tekevät Garfieldin roolityöstä hyvin vakuuttavan.

Näyttelijän käsipuolessa on nykyisin Hollywood-kaunotar Emma Stone, joka nähdään elokuvassa 17-vuotiaan Gwen Stacy -teinitytön roolissa. Kuvauksissa rakastuneen pariskunnan kemia välittyy valkokankaalla, vaikka heidän lemmiskelynsä eteneekin elokuvassa hieman kliseisesti. The Amazing Spider-Man loistaa monella tasolla, mutta elokuvan pahispuoleen ja taistelukohtauksiin olisi voinut panostaa vielä vähän enemmän.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasiaOhjaaja: Marc WebbPääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans,Ensi-ilta: 6.7.2012 (Suomi)Kesto: 2h 16minIkäraja: K12

Pisteet 4/5