Haastattelussa Paloma Faith

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Hollywood-glamouria ihannoivasta tyylistä ja yliampuvasta pukeutumisesta tunnettu brittiläinen laulaja-lauluntekijä Paloma Faith herätti äskettäin pettymyksen riitasointuja suomalaisessa yleisössä, kun neitokainen perui yllättäen Pori Jazz -festivaalin keikkansa.

Kuva: Splash

Viehkeä suorasuu korvasi poissaoloaan antamalla Staralle haastattelun, jossa hän avasi sanaista arkkuaan kyseisen päivän tapahtumista. Poppari kuljetti syntymäpäivänään Lontoossa olympiasoihtua korkokengissä juosten, mikä herätti spekulaatiot keikan perumisen todellisista syistä.

– Olen todella pahoillani siitä. Se ei ollut minun syyni. Se oli järjestäjien tekemä moka, he tekivät typerästi ja varasivat kaksi tapahtumaa samalle päivälle, Paloma Faith kertoi Staralle.

– He luulivat, että onnistuisin osallistumaan molempiin tapahtumiin, mutta se oli lopulta mahdotonta. He päättivät vetäytyä keikasta. Olin todella pettynyt, koska odotin pääseväni sinne esiintymään. Minulla on ollut aina todella hyviä kokemuksia Suomen keikoiltani. Toivon, että pääsen saapumaan paikalle myöhemmin, ja voin hyvittää tilanteen.

Neitokainen kertookin, että hänelle oli järjestetty samalle päivälle esiintyminen brittiläisessä televisio-ohjelmassa, minkä vuoksi hänen oli mahdotonta ehtiä Suomeen ajoissa. Jazz-musiikkityylille uskollinen Faith on suomalaisille tuttu esiintyjä, sillä 27-vuotias nainen on keikkaillut täällä aikaisemminkin. Laulajatar verestelikin muistojaan aiheesta.

– Rakastan suomalaisia, minulla on ollut aina todella upeita keikkoja siellä. Yleisö on todella hauska. He ovat ehkä enemmän kännissä kuin muut fanini, Paloma Faith paljasti.

”Olen tyytyväinen saavutuksiini”

Paloma Faith nousi maailmankuuluksi Do You Want Truth or Something Beautiful? -debyyttialbuminsa myötä. Hänen kuuluisimpiin tuotoksiinsa kuuluu edelleen albumilta lohkaistu New York -single, joka kertoo tähden raastavasta suhteesta entiseen poikaystävään. Ottaako lauluntekijä aina laulujensa aiheet omista sydänsuruistaan?

– Kyllä otan. Tällä hetkellä markkinoimani Fall to Grace -levy kertoo myös sydänsuruista, mutta eri tavalla. Se ei ole pelkästään romanttinen albumi, vaan kertoo sydänsurusta, jota ihminen kokee ystävien, perheen ja ihmiskunnan tekojen vuoksi. Se ei keskity niin paljon romanttisten suhteiden ympärille.

Tähden Fall to Grace -albumi näki päivänvalon 28. toukokuuta, jonka jälkeen se on menestynyt musiikkilistoilla kohtalaisesti. Kaunotar työsti levyä puolisentoista vuotta tuottaja Nellee Hooperin kanssa, jonka aikaisempiin yhteistyökumppaneihin lukeutuvat Björk, Madonna, Gwen Stefani ja U2. Albumin kerrotaan saaneen vaikutteita laulajattaren esikuvista Etta Jamesista ja Billie Holidaysta.

– Olen todella innoissani, kun pääsen esittämään albumin biisejä livenä. Kuten olen joskus aiemmin todennut, lempiasiani tässä työssä on esiintyminen. Olen tyytyväinen saavutuksiini. Levy on sellainen, jollaista olen halunnut tehdä jo pitkään. Odotan, että pääsen matkustamaan ja keikkailemaan ympäri maailmaa sen kanssa.

Neitokainen ei osannut nimetä lempikappalettaan uudelta levyltä, koska nauttii vielä niiden kaikkien uutuudenviehätyksestä. Faith kertoo kokevansa uuden levyn itselleen läheiseksi, ja sen laulut kolahtavatkin hänelle usein omien tunnetilojen perusteella. Mistä räiskyvä julkkispersoona ottaa aiheensa omaan musiikkiinsa?

– Kaipa vain reflektoin asioita oikeasta elämästä. Olen aika analyyttinen ihminen ja asiat harvoin vain lipsahtavat ohitseni.

Kuva: Splash

”Haluaisin näytellä enemmänkin”

Uudelta albumilta on julkaistu kaksi singleä Picking Up the Pieces ja 30 Minute Love Affair. Kappaleista kuvatuilla musiikkivideoilla on yhteinen teema. Paloma Faith esittää videoilla naista, joka on joutunut suhteeseen omistushaluisen poikaystävän kanssa.

– Työskentelen Emil Nava -nimisen ohjaajan kanssa, ja haluan hänen ohjaavan kaikki tämän albumin musiikkivideot. Kokonaisuudesta tulee yhden filmin osa. Halusin luoda tällä albumilla soundtrackin elokuvaan. Yritän luoda videoihin elokuvallista tunnelmaa, kertoo neitokainen.

– Käyn itse pakkomielteisesti elokuvissa. Elokuvissa on sellainen todellisuus, jota haluaisin itsekin elää.

Ei liene ihme, että elokuvafriikiksi tunnustautuva kaunotar on laajentanut uraansa valkokankaalle. Faith on näytellyt elokuvissa Tyttökoulu St. Trinian’s, Kammo ja Imaginarium of Doctor Parnassus. Viimeiseksi mainitussa elokuvassa neitokaisen roolihahmo päätyi Tom Waitsin, eli paholaisen, tyttöystäväksi.

– Nautin siitä roolista todella paljon, ja haluaisin näytellä enemmänkin. Haastavammat roolit kiinnostavat minua. Tällä hetkellä keskityn kuitenkin ensisijaisesti musiikkiin, koska minulla on uusi albumi, josta olen todella innoissani.

Paloma työskenteli Imaginarium of Doctor Parnassus -elokuvassa myös edesmenneen Hollywood-tähden, Heath Ledgerin, kanssa. Miehen äkillinen kuolema vuonna 2008 sai koko viihdemaailman suremaan nuorena poisnukkuneen tähden kohtaloa. Brittikaunottarella on näyttelijäkomistuksesta vain lämpimiä muistoja.

– Hän oli todella ystävällinen ja keskittyi tiukasti työhönsä. Hän oli elokuvan maailmassa silloinkin, kun emme kuvanneet elokuvaa. Hän oli todella tietoinen tekemästään ja suhtautui intohimoisesti työhönsä, laulajatähti paljasti Staralle.

Faith käy säännöllisesti koe-esiintymässä elokuvarooleja varten, ja haluaisikin mieluusti taas valkokankaalle. Neitokainen ei suostunut kuitenkaan kertomaan, minkälaisista rooleista hän unelmoi. Hän esittikin asiasta kiintoisan vertauskuvan.

– Se on sama kuin menisin ajokokeeseen. Et halua puhua siitä etukäteen, koska voit epäonnistua.

Paloma Faith on saavuttanut musiikkinsa ja elokuvarooliensa kautta kansainvälistä tunnettavuutta, mutta naista verrataan edelleen huomattavan paljon naiskollegoihinsa Duffyyn ja edesmenneeseen Amy Winehouseen. Naisia yhdistää muun muassa vintage-henkinen pukeutumistyyli, ja musiikin jazz ja soul -vaikutteet.

– Jossain mielessä olemme kai kaikki saaneet vaikutteita vanhasta musiikista ja tähtikulttuurista, mutta mielestäni olemme kaikki hyvin erilaisia. Otan vertauksen kuitenkin kohteliaisuutena, sillä mielestäni he ovat mahtavia.

”Minä en vain valehtele”

Lontoossa Paloma Faith Blomfieldinä syntynyt laulajatar koristaa kotimaassaan usein lehtien palstoja mielikuvitusta värisyttävän pukeutumisensa ansiosta. Neitokaista pidetään eräänlaisena tyyli-ikonina, joka onnistuu takuuvarmasti yllättämään ihailijansa vaatekokonaisuuksillaan. Haluaako Paloma Faith olla muodin edelläkävijä?

– En halua olla sellainen, se ei kuulu tavoitteisiini. Minusta tuntuu silti, että joidenkin ihmisten mielestä olen sellainen.

Laulajatar työskenteli burleskiesityksissä ja taikurin apulaisena ennen kuuluisaa uraansa. Nykyään monet nuoret tähtilupaukset saavat urastarttinsa television kykyjenetsintäohjelmista. Faithilla on oma mielipiteensä tähteyksistä, jotka syntyvät tällaisten kilpailuiden kautta.

– Jos näet ohjelmat sellaisena kuin ne ovat, etkä odota niiltä enempää, niin ne voivat olla hauskoja. Joskus ihmiset innostuvat liikaa ja luulevat niiden olevan paljon enemmän kuin laulukilpailu. Ne ovat vain kilpailuja, joissa todetaan, että ”sinulla on kaunis ääni”. En usko, että se tarkoittaa sen enempää.

Suorasuinen tähti tunnetaan totuuden puolestapuhujana. Neitokainen onkin sanonut aiemmin lehtihaastattelussa, että hän ei kertakaikkiaan kykene valehtelemaan. Paloma kertoi siihen järkevän syyn.

– Minä en vain valehtele. En ole hyvä siinä, en tiedä edes miten kuvata tätä. Aina kun olen yrittänyt valehdella elämäni aikana, ihmiset huomaavat sen. Sen vuoksi lakkasin yrittämästä, kertoi Faith.

– Musiikkibisneksessäkin on hyvin erilaisia ihmisiä. Osa heistä on valehtelijoita ja osa ei.

”Joskus koen julkisuuden pelottavana”

Paloma on työskennellyt uransa aikana monien artistien, kuten Basement Jaxxin, MF Doomin, Elton Johnin, Cee Lo Greenin ja Ghostface Killahin kanssa. Tulevaisuus on nuorelle tähdelle avoin, ja hän päässeekin vielä yhteistyöhön monien musiikkimaailman kuuluisuuksien kanssa. Laulajattarelle tuli mieleen eräs artisti, jonka kanssa hän janoaa samalle esiintymislavalle.

– Haluaisin todella työskennellä laulaja Paolo Nutinin kanssa. Mielestäni hänellä on upea ääni ja rakastan hänen laulujaan.

Jokainen artisti joutuu uransa aikana määrittelemään suhteensa julkisuuteen. Esiintyvänä taiteilijana Palomakin saa säännöllisesti osansa huomiosta. Kaunotar on brittimedian lemmikki, ja hänestä kirjoitetut jutut ovat kuitenkin pääsääntöisesti kunnioittavaan sävyyn tehty.

– Joskus koen julkisuuden pelottavana. En tunne olevani eri ihminen kuin ennen kuuluisuuttani. Huomio voi tuntua uhkaavalta joskus, kun olen ulkona. Erityisesti silloin, kun en tunne näyttäväni hyvältä. Ihmiset näkevät minut kadulla, juoksevat tien yli ja ryhtyvät ottamaan valokuvia, kertoo Paloma Faith Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki