Haastattelussa Eva & Manu -yhtyeen Eva Louhivuori

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Suomalais-ranskalainen Eva & Manu -duo kuuluu tämän hetken kiinnostavimpiin nouseviin yhtyeisiin. Kaksikon matka koti-Suomeen on taittunut pitkin Euroopan maatiloja ja mutkittelevia teitä. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistaan 17. elokuuta.

Stara sai yhtyeen laulajattaren Eva Louhivuoren puhelimeen ja kyseli neitokaiselta muun muassa kaksikon kesäkuulumisia. Suurelle yleisölle kokoonpano lienee vielä varsin uusi tuttavuus, joten neitokainen suoritti heti haastattelun alkuun epävirallisen esittelyn.

– Eva & Manu on tällainen suomalais-ranskalainen pariskunta, jotka tapasivat Jenkeissä pari vuotta sitten. Manu on siis Ranskasta, ja minä Eva olen kotoisin Jyväskylästä. Lähdimme yksissä tuumin reissaamaan Eurooppaan puoleksi vuodeksi, kertoi Eva Louhivuori Staralle.

Ensitapaaminen kuin romanttisesta elokuvasta

Yhtye sai alkunsa tosielämän rakkaustarinasta, jonka aloituskohtaus oli kuin suoraan romanttisesta komediasta. Heleä-ääninen laulajatar kertoi tavanneensa nykyisen poikaystävänsä ja bänditoverinsa Emmanuel ”Manu” Laudicin varsin erikoisin kääntein. Mies luuli nimittäin ensialkuun Evaa erääksi toiseksi henkilöksi.

– Itse asiassa meidän ensitapaaminen oli melko vaivaantunut, kun Manu luuli minua erääksi toiseksi laulajaksi. Hän puhui mulle tosi pitkään luullen, että oon yksi pariisilainen tyttö. Se ei antanut mulle hetkeksikään tilaa puhua. Lopulta se tajusi, etten mä ymmärrä sanaakaan ranskaa, artisti muisteli hymyillen.

– Kun tuli puheeksi, etten ole tämä henkilö, se oli vähän vaivaannuttava hetki. Ajateltiin kuitenkin, että on hyvä nähdä uudelleen, ja alettiin tekemään biisejä yhdessä. Sitten alettiin myös seurustelemaan ja lähdettiin lopulta kiertämään yhdessä Eurooppaa.

Bostonissa Berklee College of Music -opinahjossa tavannut pariskunta lähti vuonna 2010 Eurooppaan, jossa alkoi musiikintekoon painottuva kulkurielämä. Eva ja Manu asuivat aluksi Manun isän maatilalla Etelä-Ranskassa, mutta vuokrasivat lopulta pakettiauton, jolla pääsivät kiertämään ympäri Eurooppaa. Reissailun hedelmänä syntyi ideoita kappaleisiin, mistä nivoutui myöhemmin Suomessa kaksikon esikoisalbumi.

– Tuntuu tosi hyvältä, kun saatiin levy valmiiksi. Ihan mielettömän hyvä fiilis. Se on ollut upea prosessi. Me ollaan tehty pitkään näitä levyn biisejä ja tosi hyvä saada se nyt yhteen pakettiin. Ollaan tosi tyytyväisiä lopputulokseen, Eva kertoi Staralle.

– Kiersimme Eurooppaa sellaisella vanhalla Mercedes-asuntoautolla ja teimme joka viikko uuden biisin, joka päivitettiin meidän Travel in Music -videoblogiin. Kuvasimme meidän matkaamme jatkuvasti videokameralla ja laitoimme sitten näihin videoihin klippejä siitä, missä me olimme milloinkin. Taustalla soi aina uusi kappale. Kaikki kappaleet syntyivät niistä hetkistä ja ihmisistä, joita me tavattiin.

”Ajauduimme vahingossa Stingin maatilalle”

Parivaljakon matkantekoon mahtui monenlaisia vaiheita ja varsin uskomattomiakin kohtaamisia. Kohtalo johdatti musiikintekijät kutkuttavaan tapahtumasarjaan, jonka kautta Eva ja Manu tapasivat sattumalta erään popmaailman legendoista.

– Ekana tulee mieleen se, kun ajauduimme vahingossa Stingin maatilalle. Se oli ihan mieletöntä ja todella absurdia. Italiassa oli silloin talvi ja todella ankea viikko takana. Sinä päivänä alkoi juuri aurinko paistaa ja positiiviset ajatukset tulivat mieleen. Me jotenkin eksyttiin kartalta ja päädyttiin Stingin luomumaatilalle, hehkuttaa Eva Louhivuori.

– Itse asiassa Sting oli itse paikalla ja se ajoi meidän ohi autolla. Se ihmetteli keitä me ollaan, kun me hihhuloitiin siellä. Se tervehti ja jatkoi matkaa. Se oli varmaan eräs mieleenpainuvimmista muistoistamme.

Poptähti ei sentään kutsunut pariskuntaa päiväkahville, mutta odottamaton tapahtuma innosti kuitenkin aloittelevia muusikoita entisestään musiikintekoon. Louhivuoren mukaan bändi tekikin vielä samalla viikolla Sting-coverin. Kokoonpano keikkaili jonkin verran reissunsa aikana, ja pääsi matkan jälkeen kohtaamaan musiikin suuria nimiä eräässä ranskalaisessa televisio-ohjelmassa.

– Reissun jälkeen päädyttiin Taratata-ohjelmaan, jossa olivat Red Hot Chili Peppers, Ed Sheeran ja James Morrison ja keitä kaikkia me siellä tavattiinkaan. Sen jälkeen teimme myös pienen Ranskan kiertueen suomalaisen bändimme kanssa.

Taitelijaelämänsä vastapainoksi Eva ja Manu työskentelivät mitä erilaisimmissa työpaikoissa elantonsa takia. Pariskunta tienasi rahaa muun muassa maatiloilla, joissa päivärutiineihin kuului kaikenlainen mullan kuopsuttelu ja kaivaminen. Louhivuoren kiittelee fyysistä työtä erinomaiseksi kompassiksi, sillä se sai kaksikon sitoutumaan vielä tiukemmin musiikillisiin ambitioihinsa.

– Se toimi tosi hyvin, koska me tehtiin paljon fyysistä työtä. Kaivettiin mielettömiä koloja maahan, istutettiin puita ja kylvettiin. Tehtiin vaikka mitä puutarhatyötä. Siinä tuli sellainen palo, että koska täältä pääsee tekemään jonkun biisin. Alkoi myös arvostamaan niitä omia lahjoja ja taitoja paljon enemmän, kun teki jotain muuta päivät. Se antoi potkua siihen, että mä todella haluan tehdä musiikkia.

”Olkaa rohkeita, tehkää mitä haluatte”

Eva & Manu jatkoi kiertueensa jälkeen Suomeen, jossa duo alkoi nauhoittaa ensimmäistä albumiaan. Yhtye julkaisi ensimmäisen Feet in the Water -singlensä digitaalisesti toukokuussa. Bändin kesä on kulunut kotimaata kiertäessä, ja Eva huomaakin jo selvän eron suomalaisten ja ranskalaisten fanien keskuudesta.

– Suomalaiset fanit ovat todella ihania ja rehellisiä. He tulevat juttelemaan paljon ja ovat hyvin normaaleja. Ranskassa on ehkä sellainen räväkämpi meininki, ja sekin on ihan hyvä. Mä tykkään jotenkin suomalaisista, rennoista faneista tosi paljon.

Monien muiden uuden sukupolven artistien tavoin Eva & Manu -yhtye on noussut ihmisten tietoisuuteen internetin välityksellä. Travel in Music -videoblogi sai nopeasti seuraajia, jotka alkoivat odottaa duon uusia julkaisuja. Neitokainen kertookin folk-yhtyeen olevan aktiivisesti yhteydessä omiin faneihinsa verkossa.

– Me saadaan paljon ihania viestejä ja mä vastaan niihin tosi säännöllisesti. Musta se on tosi tärkeää ja mielenkiintoista. Me käytetään aika paljon aikaa päivästä siihen, että ollaan netissä tietokoneen äärellä. Tehdään kaikenlaista työtä, mutta myöskin vastaillaan ihmisten viesteihin, kertoo Eva.

– Tähän mennessä on tullut oikeastaan pelkästään hyvää palautetta. Totta kai ihmiset on aina erilaisia ja jotkut tykkää, jotkut ei – pääasiassa kuitenkin hyvää palautetta ollaan saatu.

Yhtyeen ensimmäinen singlelohkaisu Feet in the Water on saanut Suomessa runsaasti radiosoittoa. Hittikappale lisättiin äskettäin myös YleXin soittolistalle ja sitä on kuultu myös MTV3-kanavalla, SubTV:llä ja AVA-kanavalla. Amerikkalainen ModCloth-vaateketju käytti kappaletta mainoksessaan Yhdysvalloissa. Miten kaksikko sai idean herkkään kappaleeseen?

– Tää oli itse asiassa sellainen kappale, joka syntyi ihan kerralla. Se tuli jotenkin yhtenä pakettina ulos. Se syntyi heti meidän matkan jälkeen, ja biisi oli jotenkin meidän matkan alku ja sen loppu, kiteyttää hurmaava neitokainen.

– Jos meidän koko matkan voi tiivistää yhteen kappaleeseen, niin Feet in the Water -biisissä on kaikki. Tää meidän sanoma tällaisesta vapaudesta, ja että ”menkää vaan, olkaa rohkeita, tehkää mitä haluatte”. Se kaikki on tässä yhdessä biisissä.

Eva tapasi Norah Jonesin Pori Jazzeilla

”Toi on varmaan vaikein kysymys ikinä”

Eva myöntää, että bändillä on todella oma vapauden sanomansa, jota se tahtoo välittää kuuntelijoilleen. Yhtyeen musiikkia on kuvailtu muun muassa folkahtavaksi luomurokiksi. Miten artisti itse määrittelee kokoonpanon tyylilajin?

– Toi on varmaan vaikein kysymys ikinä, en mä tiedä. Hirveen vaikea sanoa. Kyllä tää varmaan jotain sen folkin ja rockin välillä on, mutta tässä on kans joitain uusia elementtejä. Tää on sellaista tosi melodista ja sanat on totta kai tosi tärkeitä. Siinä kuuluu aika vahvasti mun jazz-tausta ja Manun rock-proge -tausta. Me ollaan saatu nää aika hyvin sulatettua yhteen, artisti kertoo Staralle.

– Meillä on tosi erilaisia esikuvia. Manu tykkää paljon amerikkalaisesta musasta ja vaikkapa Neil Youngista. Jos itse yhden artistin sanon, niin Norah Jones. Se on sellainen artisti, joka sai mut kirjaimellisesti pysähtymään, kun kuulin ensimmäisen Come Away With Me -albumin kymmenen vuotta sitten. Sillä hetkellä mä päätin, että haluan isona muusikoksi ja laulajaksi.

Eva Louhivuori odottikin taannoin innolla Norah Jonesin Suomen keikkaa Pori Jazzeilla. Kaksikon kesä on muutoin sujunut keikkaillessa. Miten yleisö on ottanut Evan ja Manun vastaan?

– Tosi hyvin. Alkukesä tehtiin aika pitkälle tuota levyä, ja heinäkuusta lähtien päästiin keikkailemaan. Hirveän hyvää palautetta, paljon uusia faneja ja eri ikäisiä. Keikoilla on hirveen kiva olla sen takia, kun siellä tapaa aina uusia ihmisiä, ja kuulee erilaisia ajatuksia ja elämäntarinoita samalla, kertoo Eva.

Eva ja Manu haluavatkin seuraavaksi keskittyä kiertämään kotimaata kokoonpanonsa kanssa. Pariskunnan ajatuksissa siintää debyyttialbumin julkaiseminen 17. elokuuta, josta voi alkaa uudenlainen vaihe muusikkokaksikon elämässä. Louhivuori näkee silti bändin tulevaisuudessa vielä lisää ulkomaanmatkailuakin.

– Halutaan kiertää mahdollisimman paljon tän meidän musiikin kanssa ja tehdä paljon lisää musiikkia yhteistyönä erilaisten artistien kanssa. Toivottavasti ensimmäinen levy ottaa tulta alleen. Me molemmat tykätään matkustelusta, joten halutaan vielä kiertää maailmaa ja soittaa ihmisille meidän lauluja, kertoo Eva Louhivuori Staralle haastattelun päätteeksi.