Suomalaismies osti pakettimatkan avaruuteen – hinta 200 000 dollaria

Matkailu · Stara.fi

Jo kolmas suomalainen avaruusturisti on ostanut Virgin Galacticin avaruusmatkan. Jens Kyllönen on maksanut koko summan kerralla, mikä takaa hänelle pääsyn 500:n ensimmäisen avaruusturistin joukkoon. Lentojen arvellaan alkavan loppuvuodesta 2013.

Virgin Galacticin avaruusmatkoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 530 kappaletta. Suomalaisia mukana on toistaiseksi kolme. Matkan hinta on 200.000 dollaria, eli noin 160.000 euroa. Hinnan voi suorittaa joko kerralla tai 10 prosentin etumaksuna. Area on Suomen ainoa Virgin Galacticin avaruuslentojen jälleenmyyjä. Kaupallisten matkustajien lisäksi Virgin Galacticin palveluita hyödyntää esimerkiksi NASA.

– Avaruus on aina kiehtonut minua. Kun siis tuli mahdollisuus päästä kokeilemaan avaruuslentoa ensimmäisten joukossa, tartuin tilaisuuteen, avaruusturisti Jens Kyllönen kertoo.

Virgin Galactic jatkaa parhaillaan onnistuneita testilentojaan. Viimeksi se testasi menestyksekkäästi avaruusaluksen liukulentoa ja rakettimoottoreita. Yhtiön omistaja Richard Branson ilmoittaa, että yhtiö jatkaa testejä niin kauan, että se voi olla varma lennon toimivuudesta ja turvallisuudesta.

Farnboroughin ilmailumessuilla heinäkuussa 2012 hän kuitenkin arvioi, että mikäli testit etenevät ennakoidusti, kaupalliset lennot voisivat alkaa loppuvuodesta 2013. Noin kahden tunnin pituista avaruuslentoa edeltää kolmen-neljän päivän koulutus avaruuskeskuksessa Spaceport Americassa, Yhdysvalloissa.

Itse lennolla emoalus nostaa avaruusaluksen 16 kilometrin korkeuteen. Siellä alus irrotetaan emoaluksesta, moottorit käynnistetään ja se nousee noin 90 sekunnissa 110 – 115 kilometrin korkeuteen. Seuraavien minuuttien aikana matkustajat ovat painottomassa tilassa ja voivat kellua aluksen sisällä ihaillen rajattomia avaruusmaisemia.

Alus palaa maan vetovoiman ja ainutlaatuisen siipitekniikan avulla takasin maan ilmakehään turvallisesti, ja lopulta laskeutuu kiitoradalle tavallisen lentokoneen tavoin. Alukseen mahtuu kuusi matkustajaa ja kaksi pilottia.