Ökyily on nyt OUT? Supertähdet myyvät yksityisiä saariaan

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Monet julkisuuden henkilöt omistavat mitä hienompia asuntoja ympäri maailmaa. Hollywood-unelmaan on usein liitetty myös kuva tähdestä omalla yksityissaarellaan, jossa hän voi oleskella paparazzien ulottumattomissa. Nyt kyseinen buumi näyttää kuitenkin menneen ohi.

Maailmalla on tällä hetkellä nimittäin 600 yksityissaarta myynnissä, koska niiden omistajien mielestä saaren omistaminen ei ole siitä aiheutuvan vaivan arvoista. Moni julkkisomistaja on huomannut, että Robinson Crusoe -unelman toteuttaminen vaatii uhrauksia.

Saarille voi olla haastavaa saada sähköä, minkä lisäksi omistajan tulee huolehtia muun muassa uhanalaisista eläinlajeista ja paikan huimista ylläpitokustannuksista. Yksityissaarten määrä onkin kolminkertaistunut markkinoilla vuodesta 2006 lähtien. Tarjolla on nyt saaria eksoottisilta Karibian vesiltä aina Pohjois-Skotlannin vesille saakka. Saarten hinta vaihtelee 50.000 dollarin ja 100 miljoonan dollarin välillä.

– Jotkut julkisuuden henkilöt haluavat päästä pois markkinoilta niin nopeasti kuin on mahdollista, saarten välittäjä Farhad Vladi kertoi The Sunday Times -lehdelle.

Vararikon partaalla oleva näyttelijä, Nicolas Cage luopui omasta kolmen miljoonan dollarin, eli 2,5 miljoonan euron, Leaf Cay -saarestaan Bahamasaarilla sukupuuttoon kuolevan matelijalajin vuoksi. Laulaja Celine Dionin kerrotaan myyvän Kanadan saartaan 30 miljoonan dollarin, eli 25 miljoonan euron, hintaan. Microsoft-miljardööri Paul Allen kauppaa myös Seattlen lähellä olevaa 13 miljoonan dollarin, eli 10 miljoonan euron, saartaan, koska hän ei pystynyt viemään sinne sähköä.