Arvostelu: Ted

Elokuvat · Neea Jokinen

Pehmonallen herääminen eloon on monen lapsen toive, mutta moista taikuutta voi tapahtua vain unimaailmassa – ja tietysti komediaelokuvassa Ted. Supersuositun Family Guy -animaatiosarjan luojan Seth MacFarlanen ensimmäinen elokuvateos tarjoaa rutkasti naurua, kiusallisia tilanteita ja härskiä toimintaa.

Bostonissa asuvan John Bennettin (Mark Wahlberg) paras ystävä on hänen rakas Ted-pehmonallensa, joka heräsi eloon eräänä toiveikkaana yönä vuonna 1985. Kaksikko on pitänyt yhtä jo 27 vuoden ajan. Hengailu härskejä puhuvan ja pilveä polttavan julkkis-pehmolelun kanssa kuuluu 35-vuotiaan Johnin päivärytmiin, mikä ei miellytä hänen avioliitosta haaveilevaa Lori-tyttöystäväänsä (Mila Kunis).

Ystävyys- ja parisuhde asetetaankin koetukselle, kun John joutuu ottamaan etäisyyttä Tedistä (äänenä Seth MacFarlane) pelastaakseen rakkauselämänsä. Hauskoilta ja kiusallisilta tilanteilta ei vältytä, kun toverukset yrittävät pitää kiinni ystävyydestään kaikin keinoin. Ajanpuutteen lisäksi Johnin ja Tedin vankkaa sidettä yrittää murtaa kulman takana vaaniva uhka.

Kesällä julkaistu Ted-elokuva on jo saanut maineen vuoden 2012 parhaana komediana – eikä suotta. Teos naurattaa, hymyilyttää ja koskettaa. Juoni tarjoaa hyvän elokuvan peruselementit, joihin on lisätty hersyviä lisämausteita. Näyttelijäsuoritusten huipputasosta vastaavat Mila Kunis ja Giovanni Ribisi.

Pervon pehmonallen lausahdukset ovat ihastuttavan aitoja, ja ne luovat nappisilmäisestä Tedistä voimakastahtoisen sekä ihmismäisen kuvan. Seth MacFarlanen tekemä äänirooli sopii hieman ikääntyneen lelunallen suuhun kuin nakutettu. Vaikka Ted-hahmo ei osaa juurikaan hillitä rivouttaan, löytyy siitä silti sydäntälämmittävä puoli.

Elokuvassa esiintyy myös 90210-nuortensarjasta tuttu Jessica Stroup, joka näyttelee Tracy-roolihahmoa. Hauskoissa cameo-rooleissa puolestaan nähdään veteraanitähti Sam J. Jones ja laulajatar Norah Jones. Tähtikaartia sekoittaa myös Ryan Reynoldsin hämmentävä rooli. Elokuvan katsomisen jälkeen Tedistä ei keksi mitään pahaa sanottavaa.

Lajityyppi: Komedia, fantasiaOhjaaja: Seth MacFarlaneRooleissa: Seth MacFarlane (ääni), Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi, Patrick Warburton, Joel McHaleEnsi-ilta: 29.6.2012Kesto: 1h 46minIkäraja: 16

Pisteet 5/5