Arvostelu: Total Recall

Elokuvat · Tim Isokivi

Philip K. Dickin novelliin löyhästi perustuva alkuperäinen Total Recall nähtiin valkokankailla vuonna 1990. Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä ja Paul Verhoevenin (Robocop, Basic Instinct) ohjaama scifi-toimintaelokuva oli ilmestymisvuonnaan suuri hitti, joka joka petasi päähenkilön todellisuuden kyseenalaistavalla juonellaan tietä Matrixin ja Inceptionin kaltaisille elokuville.

Kuten useiden muiden takavuosien menestyselokuvien tapauksessa, myös Total Recallista nähdään nyt uudelleenfilmatisointi, tällä kertaa Underworld ja Die Hard 4 -elokuvista tutun Len Wisemanin ohjaamana ja Colin Farrellin tähdittämänä.

Tulevaisuudessa maapallo on muuttunut lähes kokonaan asumiskelvottomaksi kemiallisen sodankäynnin vuoksi, jättäen jäljelle hyvätuloisten asuttamat Britannian Yhdysvallat ja entisessä Australiassa sijaitsevan, köyhyyden täyttämän Siirtokunnan. Kulku näiden kahden alueen välillä tapahtuu maan ytimen läpi kulkevalla ”painovoimahissillä”. Douglas Quaid (Colin Farrell) on paremmasta elämästä haaveileva tehdastyöläinen, jota piinaavat oudot unet.

Quaid päättää toteuttaa unelmansa salaisena agenttina työskentelemisestä suoraan aivoihin valemuistoja istuttavan hämäräperäisen Rekall-yhtiön avulla. Jotain kuitenkin menee pieleen, ja kohta Quaid huomaa sotkeutuneensa verkkoon, johon liittyvät Siirtokunnan vastarintaliike, Britannian Yhdysvaltojen presidentti (Breaking Bad -sarjasta tuttu Bryan Cranston) sekä hänen oma vaimonsa Lori (Kate Beckinsale).

Total Recallin päivitys nykykatsojille on melko pintapuolinen – monessakin merkityksessä. Juonikuvio käänteineen on lähes identtinen vuoden 1990 elokuvan kanssa, riisuen sen kuitenkin lähes kokonaan elementeistä, jotka tekivät alkuperäisestä viihdyttävän. Poissa ovat satiirinen musta huumori, tarkoituksella korostettu väkivalta ja mielikuvitukselliset yksityiskohdat mutantteineen ja Mars-temppeileneen. Tilalla on tympeää, muovisilla tietokonetehosteilla kyllästettyä nykytoimintaa. Jokin on pielessä, kun toimintakohtauksista puuttuu jännittävyyden ja aidon vaaran tunne ja ne muistuttavat lähinnä videopelin välidemoja.

Bryan Cranstonin ja Bill Nighyn kaltaiset näyttelijät haaskaavat taitojaan hömelöissä rooleissa. Jessica Bielin ja ohjaajan vaimon, Kate Beckinsalen, tulkitsemat naishahmot on puolestaan riisuttu täysin kaikesta persoonallisuudesta viettäessään elokuvan keston lähinnä poseeraamalla huulet töröllään tai kamppailemalla toistensa kanssa Colin Farrellin hahmon huomiosta.

Len Wisemanin aikaisempien elokuvien ystävät tuskin pettyvät nytkään, mutta muut voivat pitäytyä alkuperäisessä Arskan Total Recallissa. Se ei ainakaan sortunut ottamaan itseään liian vakavissaan, toisin kuin uudelleenfilmatisointi. Uusi Total Recall ei menestynytkään elokuvastudion toivomalla tavalla, vaan oli yksi tämän kesän pahimmista flopeista Yhdysvalloissa.

Lajityylli: toiminta, seikkailu, sci-fi, trilleriOhjaaja: Len WisemanPääosissa: Colin Farrell, Jessica Biel, Kate Beckinsale, Bryan Cranston, Bokeem Woodbine, Bill Nighy, John ChoEnsi-ilta: 31.08.2012Kesto: 2h 01 minIkäraja: K-12

Pisteet 2/5