Applen iPhone-päivitys kadottaa käyttäjien tietoja – myös kartta floppasi rajusti

Digi · Stara.fi

Maailman suurin teknologiayhtiö Apple julkaisi eilen illalla uuden version mobiililaitteiden iOS-käyttöjärjestelmästä. Aiemmin Apple on päästänyt jakoon useita ohjelmistoversioita, joissa on ollut vikoja ja joita on jouduttu korjaamaan pikaisilla korjauspäivityksillä.

Uusin versio iOS6 ei ollut tästä poikkeus. Käyttäjät ovat nyt raportoineet monenlaisista ongelmista, joista pahimmissa käyttäjien tärkeitä tietoja on kadonnut laitteista. Staran tietoon on tullut tapauksia, joissa esimerkiksi laitteen osoitekorteista ovat kadonneet kaikki nimet, mutta puhelinnumerot ovat sen sijaan jääneet laitteeseen. Lisäksi esimerkiksi Safari-selaimen kirjanmerkit ovat kadonneet monilta käyttäjiltä.

Vasemmalla Googlen kartta, oikealla Tom Tomin kartta

Päivityksen myötä Apple poisti laitteistaan Googlen karttapalvelun ja korvasi sen omalla sovelluksellaan, johon kartat toimittaa TomTom. Käyttäjät ovat nyt kuitenkin tyrmistyneet, sillä karttojen tiedot ovat pahasti puutteellisia ja jopa viallisia. Jo muutaman vuoden toimineita ravintoloita puuttuu kartasta, mutta jo muutama vuosi sitten lopettaneita ravintoloita löytyy yhä kartalta.

Vasemmalla Googlen kartta, oikealla TomTomin kartta

Lisäksi uusi karttapalvelu on kadottanut suuren määrä paikkoja myös ulkomailla ja sen puutteellisille karttanäkymille on naurettu avoimesti. Verkkoon onkin jo perustettu sivustoja, joihin on koottu kartan virheitä. Myös suositun Google Street View -näkymän poistuminen on niin ikään ärsyttänyt monia käyttäjiä.

Päivitys toi ongelmia myös nettiyhteyksiin, sillä lukuisat mediat ovat kertoneet WLAN-yhteyksien katkeilemisestä iPad ja iPhone -laitteissa. Myös uudessa Passbook-sovelluksessa on ongelma, jossa osa käyttäjistä ei saa sovelluksesta lainkaan yhteyttä iTunesiin. Uuden käyttöjärjestelmän vikojen takia käyttäjien kannattaa odottaa ensimmäistä korjauspäivitystä ennen uuteen järjestelmään päivittämistä. Myös varmuuskopion ottaminen kannattaa varmistaa ennen päivittämistä.