Facebook-käyttäjien salaiset yksityisviestit TAAS kaikkien nähtävillä!

Digi · Stara.fi

Stara uutisoi viime vuoden joulukuussa ensimmäisenä Suomessa kuinka lukuisten suomalaisten Facebook-käyttäjien yksityisiä inbox-viestejä oli päätynyt palvelun päivityksen yhteydessä julkiseksi. Facebook väitti myöhemmin tiedotteessaan, että kyseessä olivat käyttäjien alunperinkin julkiset viestit, ja monet suomalaismediat hyväksyivät selityksen sellaisenaan.

Staran toimituksella oli kuitenkin jo tuolloin täysin varma tieto siitä, että suomalaisten käyttäjien yksityisviestejä oli todella päätynyt julkisuuteen käyttäjien seinille. Kyse ei ollut käyttäjien huonomuistisuudesta tai epähuomiosta, kuten Facebook virheellisesti väitti. Tietovuoto koski kuitenkin tuolloin ilmeisesti vain suomalaisia käyttäjiä, koska muista maista raportteja ei tullut. Ennen kuin nyt.

Metro France -lehti ja The Next Web -verkkolehti uutisoivat nimittäin parhaillaan, että suuri joukko Facebookin käyttäjiä lukuisista eri maista on nyt huomannut samanlaisen tietovuodon palvelussa. Käyttäjien yksityisiä inbox-viestejä on jälleen päätynyt käyttäjien seinille julkiseksi kavereiden nähtäväksi ja lisäksi myös keskustelun toisen osapuolen seinälle. Tällä kertaa virhe on siis merkittävästi suurempi kuin aikaisempi ilmeisesti vain Suomea koskenut tapaus.

Facebook on nyt antanut saman selityksen kuin aiemminkin. Sen mukaan yksityisiksi luullut viestit on alunperinkin julkaistu käyttäjän seinällä. Tällä kertaa kansainväliset käyttäjät eivät ole kuitenkaan hyväksyneet palvelun selitystä yhtä helposti kuin suomalaiset mediat ja käyttäjät aiemmin. The Next Webin artikkelin kommenteissa Facebookille annetaan nimittäin nyt rajusti sapiskaa. Samansisältöisiä palautteita artikkelissa on jo yli sata ja lisää tulee koko ajan.

– Facebook valehtelee, Francis Lodwick totesi lyhyesti.

– Tämä on karmeaa. Miksi Facebook ei voi selvittää asiaa ja myöntää tehneensä virheen. Näen ystäväni seinällä paljon viestejä, joiden tiedän olevan yksityisiä, kanadalainen Darren McEwen kirjoitti.

– Näen yksityisviestejä seinälläni vuosilta 2009, 2010 ja jopa 2011. Eräässä viestissä serkkuni kertoo muuttavansa Kaliforniaan. Hän toteaa, ettei kukaan muu tiedä vielä ja ettei ole kertonut edes vanhemmilleen. Hänen vanhempansa ovat Facebookissa, joten miksi hän olisi kirjoittanut viestin julkiseksi? Facebook, te valehtelette, nimimerkki KTO kirjoitti.

– Sama kävi minulle. Siellä on viestejä vuodelta 2009 ja sitä ennen jotka ovat ehdottomasti yksityisiä. Voin kertoa sen, koska mukana on puhelinnumeroita ja kommentteja siitä että Facebookin seinä ei toimi, redrobotmedia kirjoitti.