Arvostelu: Sinister

Elokuvat · Tim Isokivi

Yksi varma merkki syksyn kääntymisestä kohta talvea kohti ovat halloweenin aikoihin ensi-iltansa saavat kauhuelokuvat. Tänä vuonna Suomen valkokankaille noitien ja paholaisten merkkipäivää saapuu juhlistamaan neljäs Paranormal Activity -elokuva ja saman elokuvasarjan tuottajien Sinister.

Rikoskirjailija Ellison Oswaltilla (Ethan Hawke) voisi mennä paremminkin. Hänellä on elätettävänään vaimo Tracy (Juliet Rylance) ja pariskunnan kaksi lasta, mutta viimeisimmästä bestsellerin ilmestymisestä on kulunut jo kymmenen vuotta. Ellison muuttaa perheineen taloon, jonka vanhat asukkaat murhattiin raa-asti hirttämällä, ja toivoo talon menneisyyden tarjoavan materiaalia hänen uuteen kirjaansa.

Perheenisä löytää kuin käskystä talon vintiltä vanhan 8mm-projektorin ja nauhoja, jotka näyttävät olevan perheen murhaajan kuvaamia. Vastaavaa materiaalia löytyy myös muista samankaltaisista murhista. Pian Ellison huomaakin sotkeutuneensa asioihin, jotka asettavat hänen ja hänen perheensä hengenvaaraan.

Sinister-elokuvan alkuasetelma synkän menneisyyden varjostamaan paikkaan muuttavasta kirjailijasta on tuttu sekä Stephen Kingin Hohto-kirjasta ja elokuvasovituksesta kuin parin vuoden takaisesta Alan Wake -videopelistäkin. Päähenkilön löytämät elokuvanauhat ja niihin liittyvä mysteeri puolestaan tuovat mieleen The Ring -elokuvan videonauhan ja Blair Witch Projectin ”found footage” -tyylilajin.

Sinister onnistuu kuitenkin rakentamaan useaan kertaan nähdyistä aineksista toimivan, tiivistunnelmaisen kauhuelokuvan. Nykykauhulle tavanomaisten nopeiden säikyttelyjen ohella tarjoillaan myös oikealla tavalla pahaenteistä ilmapiiriä, jota luodaan esimerkiksi toimivalla äänimaailmalla ja musiikilla. Kehuja ansaitsee myös Ethan Hawken näyttelijäntyö, sillä mies tulkitsee varsin uskottavasti perheensä ja synkkiä asioita käsittelevän työnsä välillä tasapainottelevaa miestä.

Valitettavasti Scott Derricksonin (Emily Rosen riivaaja, Päivä jona maailma pysähtyi) elokuva ei onnistu kantamaan itseään aivan viime hetkiin asti. Loppupuoli on jokseenkin ennalta-arvattava, ja tuntuu petaavan tietä liikaa mahdollisille jatko-osille. Ja vaikka kliseet käsitellään elokuvassa muuten varsin hyvin, ovat esimerkiksi karmivia kuvia piirtävät lapset nähty valkokankaalla jo niin monta kertaa, että ne alkavat vaikuttaa pelottelukeinon sijaan lähinnä vitsiltä.

Heikkouksistaan huolimatta Sinister on toimiva ”popcorn-kauhuelokuva”. Tyylilajinsa mullistajasta se on kaukana, mutta se ei aliarvioi katsojaansa liikaa ja tarjoilee varmasti sopivan määrän säikytyksiä kauhunnälkäiselle yleisölle halloweenin alla.

Lajityyppi: Kauhu, trilleriLevittäjä: Scanbox FinlandOhjaaja: Scott DerricksonPääosissa: Ethan Hawke, Juliet Rylance, Vincent D’Onofrio, James Ransone, Calre Foley.Ensi-ilta: 26.10.2012Kesto: 1h 49 minIkäraja: 16

Pisteet 3/5