Arvostelu: Looper

Elokuvat · Tim Isokivi

Hollywood osaa silloin tällöin yllättää elokuvilla, jotka vetoavat niin suureen yleisöön, elokuvakriitikoihin kuin genre-elokuvan ystäviinkin. Tällaisia tapauksia ovat viime vuosina olleet esimerkiksi Drive, Inception ja District 9. Tänä vuonna tuon tittelin voisi antaa Rian Johnsonin Looper-elokuvalle.

Vuonna 2044 köyhyys ja rikollisuus on kasvanut Yhdysvalloissa ennätysmäisesti talouden romahtamisen seurauksena. Joe Simmons (Joseph Gordon-Lewitt) työskentelee ”looperina”, eli eräänlaisena palkkamurhaajana, jonka tapettavaksi mafia lähettää ihmisiä tulevaisuudesta. Vuonna 2074 aikamatkustus on nimittäin mahdollista.

Rikollisjärjestöt käyttävät sitä hankkiutuakseen eroon ei-toivotuista henkilöistä, joiden tappaminen olisi heidän aikanaan mahdotonta kehittyneen jäljitysteknologian vuoksi. Eräänä päivänä Joen tapettavaksi ilmaantuu 30 vuotta vanhempi versio hänestä itsestään (Bruce Willis). Siitä alkaa vaarallinen ajojahti.

Looperin taustatarina aikamatkustusta ruumiiden hävittämiseen käyttävistä rikollisista saattaa vaikuttaa luettuna hieman hölmöltä, mutta tuntemukset katoavat nopeasti elokuvan todellisen juonen tempaistessa katsojan mukaansa. Looper nimittäin edustaa harmillisen harvinaista tyylilajia, aikuiseen makuun tehtyä science fiction -toimintaa, joka onnistuu samaan aikaan sekä viihdyttämään, herättämään ajatuksia että vetoamaan tunteisiin.

Paikoitellen mieleen tulevat aihepiirin klassikot, kuten Blade Runner ja Terminator, mutta mistään hengettömästä plagiaatiosta ei ole kyse. Kuten sci-fin kuuluukin olla, on Looper myös upeaa katseltavaa. Sen visuaalinen ilme ei missään vaiheessa ole liian räikeää tai erikoistehosteilla täyteenahdettu. Kehittynyttä teknologiaa ja laman luomaa köyhyyttä yhdistelevä tulevaisuuden maailma tuntuu aidolta.

Tämän hetken suosituimpiin Hollywood-näyttelijöihin kuuluva Joseph Gordon-Lewitt ja action-konkari Bruce Willis suoriutuvat loistavasti saman roolihahmon eri-ikäisinä versioina. Gordon-Lewitt on jopa maskeerattu muistuttamaan hämmästyttävän paljon nuorta Bruce Willisiä. Emily Blunt on vakuuttava lastaan suojelevana erakoituneena naisena, ja Jeff Bridges onnistuu tekemään loopereiden toimia ohjailevasta rikollispomosta jopa sympaattisen hahmon.

Aikaisemmin high school -elokuvaa ja film noir -trilleriä yhdistelleen Brick-elokuvan ohjanneella Rian Johnsonilla on Looperin perusteella edessä lupaava ura Hollywoodissa. Looper kuuluu helposti vuoden parhaisiin yllättäjiin, ja onkin pakollista katsottavaa niin tiivistunnelmaisten toimintatrillerien kuin ”älyllisen” scifin ystäville.

Lajityyppi: Toiminta, sci-fiLevittäjä: Oy Future Film AbOhjaaja: Rian JohnsonPääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Piper Perabo, Jeff Daniels, Noah Segan, Paul DanoEnsi-ilta: 2.11.2012Kesto: 1h 58 minIkäraja: 16

Pisteet 4/5