TTVK on vaatinut piratismikorvauksia myös syyttömiltä

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Päivän puheenaihe viihdealalla on ollut yhdeksänvuotias pikkutyttö, joka oli ladannut tietokoneelleen Google-haun kautta torrent-tiedoston Chisun musiikkia. Lapsen isän mukaan tiedosto ei kuitenkaan toiminut, eli se ei välttämättä edes sisältänyt Chisun musiikkia.

Sittemmin Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, joka on yhdistys eikä viranomainen, lähetti perheelle 600 euron laskun ja vaati vaitiolosopimuksen allekirjoittamista. Isä ei vaatimuksiin suostunut ja nyt asiasta on käynnissä poliisitutkinta. Yhteensä samassa ratsiassa saatiin selville 67 käyttäjän IP-osoitteet, joista 28 käyttäjän yhteystiedot saatiin selvitettyä Elisan avulla. TTVK arveli tänään, että kohua herättänyt tapaus olisi ainoa edelleen auki oleva, joten muut maksuvaatimuksen saaneet henkilöt ovat suostuneet maksamaan vaaditut 600 euroa yhdistykselle.

TTVK on lähettänyt korvausvaatimuksia vastaavista epäilyistä aiemminkin, ja viime vuonna eräs niistä päättyi yhdistyksen kannalta varsin nolosti. TTVK nimittäin vaati Jyväskylän yliopiston professori Timo Ahoselta 1.300 euron korvauksia 4.000 musiikkikappaleen jakamisesta. Ahosella ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä tapauksen kanssa.

Professori sai lopulta selvitettyä asian tutkituttamalla tietokoneensa asiantuntijoilla, minkä jälkeen TTVK pahoitteli asiaa ja luopui vaatimuksestaan. Myöhemmin selvisi, että Elisa oli antanut yhdistykselle väärät tiedot IP-osoitteesta. Moni muu olisi samassa tilanteessa maksanut vaaditun rahasumman ja allekirjoittanut vaitiolosopimuksen. Asiasta kertoi viime vuonna Afterdawn-julkaisu.