Tässäkö iPhonen tyylikkäin lisälaite tähän mennessä?

Digi · Tim Isokivi

Äänentallennuksen alkuvaiheessa äänilevyjä kuunneltiin gramofoneilla, jotka toimivat ilman sähköä. Gramofoni toimi periaatteessa samalla tavalla kuin myöhemmätkin levysoittimet, mutta äänirasialla varustetun neulan lukemasta levystä syntynyt ääni vahvistettiin kaiuttimien sijaan torvella.

Nyt entisajan musiikkilaitteisiin mieltyneillä on mahdollisuus yhdistää vanhaa ja uutta teknologiaa. Matt Richmond -niminen sanfranciscolainen huonekalusuunnittelija on kehitellyt iPhone Gramophone -laitteen, jolla älypuhelimesta tulevan musiikin saa kuulumaan vanhoista gramofoneista tutusta torvikaiuttimesta.

Kuva: Restoration Hardware

Laite muistuttaa myös ulkonäöltään entisajan äänilevysoittimia. Matt kehitti laitteen prototyypin antiikkikaupasta ostamastaan 20-luvun torvikaiuttimesta.

– Löysin vanhan Victrola-torven, minkä muotoa todella rakastin. Ajattelin, kuinka upeaa olisi jos voisin käyttää sitä puhelimeni kanssa. Pitelin puhelintani torvikaiuttimen sisääntuloaukon suulla, ja tiesin heti että se voisi toimia, Matt Richmond kertoo.

Matt veisti jalopuusta tehtyyn alustaan reiät puhelimelle ja torvelle sekä kummankin yhdistävän väylän. Tuloksena oli tyylikäs ja toimiva iPhonen kaiutintelkaointiasema, joka toimi ilman sähköä. Pian useat Matt Richmondin laitteen nähneet halusivat samanlaisen, ja sanan levitessä internetiin hän alkoi valmistamaan niitä yhteistyössä Restoration Hardware -nimisen luksusmerkin kanssa. iPhone Gramophonen hinta on 249 dollaria eli noin 195 euroa.