Arvostelu: Juoppohullun päiväkirja

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Kotimaiselle valkokankaalle rantautuu 28. joulukuuta elokuva, joka virkistänee kinkun ja laatikoiden ahmimisesta turpeita lomalaisia. Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirja on nimittäin täällä taas – elokuvana. Vanha kunnon Juha Berg – suomalaisen ”nuorjuopon” ruumiillistuma – vavisuttaa aitoudellaan katsojakuntaansa.

Lauri Maijalan hellässä esikoiselokuvaohjauksessa jo kulttiklassikoksi muodostuneesta kirjasta on saatu aikaan silmät auki reväyttävä taideteos, jossa vanhaa tuttua huumoripläjäystä sovitetaan varsin realistisiin raameihin. Runsas seksin harrastaminen on jäänyt elokuvasta kirjaa vähemmälle, ja sen tilalle on tullut absurdiutta ja karnevalistisesti kuvattuja pelkotiloja.

Kolmekymppisen rapajuopon elämään sukeltava elokuva tutkailee Juhan (Joonas Saartamo) selviämistaistelua viinan, seksin ja väkivallan kirojen jatkuvassa vastatuulessa. Valoa tunnelin päähän yrittää omalla ohjauksellaan antaa uskovainen Tiina (Krista Kosonen), joka kanaemon tavoin pyrkii raivokohtauksien rytmittämänä kasvattamaan antisankarista todellisen arvonsa tuntevan miehen.

Näyttelijä Joonas Saartamo on uinut omaan rooliinsa varsin hyvin sisälle. Kukaan ei voikaan epäillä miehen uskottavuutta, kun elokuvan Juha Berg toteaa hullunkiilto silmissään, ettei hänelle vittuilla. Monien Juoppis-fanien suosikkihahmon Kristianin roolin tulkitsee Santtu Karvonen, jonka luoma komiikka on aivan omaa laatuaan.

Pullean herkkisjuopon ja hänen saksalaishenkisen aisaparinsa Mikaelin (Johannes Holopainen) ansiosta raitistumaan pyrkivä Juha löytää itsensä uudesta ongelmatilanteesta toisensa perään. Mikä sitten erottaa Juoppohullun päiväkirjan kaikista muista stereotyyppisistä suomalaisen alkoholisoituneen miehen kuvauksista?

Juoppohullun päiväkirja ei selittelemällä selittele päähenkilöstaan sankaria, eikä niin ikään moralisoi Juhaa demoniksikaan. Pirteästä huumorista ja virkistävistä komediallisista tyylikeinoistaan huolimatta se pureutuu itse asiaan – ryyppäämisen takana pilkahtelevaan sisäiseen tyhjyyteen ja henkilöitä nakertavaan arvottomuuden tunteeseen.

Lajityyppi: Komedia

Ohjaaja: Lauri Maijala

Pääosissa: Joonas Saartamo, Krista Kosonen, Santtu Karvonen, Johannes Holopainen

Ensi-ilta: 28.12.2012

Kesto: 1h 25 min

Ikäraja: K16

Pisteet 4/5