Elokuvateattereissa ennätysvuosi: 8,5 miljoonaa katsojaa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen Filmikamari ry:n arvion mukaan viime vuonna suomalaisissa elokuvateattereissa käytiin vuonna 2012 yli 8,5 miljoonaa kertaa. Edellisen kerran yli kahdeksan miljoonan kävijän on päästy vuonna 1983. Myös kotimainen elokuva teki viime vuonna ennätyksiä.

Kotimaista elokuvaa käytiin katsomassa liki 2,4 miljoonaa kertaa, mikä on suurin tilastoitu kotimaisen elokuvan katsojamäärä vuonna 1969 aloitetun luotettavan katsojatilastoinnin aikana.

– Muutamat viime vuodet on julkisuudessa puhuttu koko ajan taloudellisesta taantumasta, nihkeän harmaista ajoista. On hienoa, että jatkuvasta masennuspuheesta huolimatta erityisesti elokuvateatterit ovat onnistuneet tuottamaan suomalaisille iloa ja kulttuurielämyksiä, toteaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Peräti 25 elokuvaa sai viime vuonna yli 100.000 katsojaa. Katsotuimmaksi elokuvaksi päätyi James Bond 007 Skyfall, joka ylitti 600.000 katsojan rajan. Raja ylittyi ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Edelliset yli 600.000 katsojaa keränneet elokuvat olivat 2003 ensi-iltansa saaneet kotimainen Pahat pojat ja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu. Kotimaisista elokuvista katsotuimmaksi kiipi Risto Räppääjä ja viileä Venla 309.942 katsojalla.