Asenne vaikuttaa laihduttamiseen – älä soimaa itseäsi lihavaksi

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Asiantuntijoiden mukaan ihmisen asenne voi olla ratkaiseva tekijä monen projektin onnistumisen suhteen. Esimerkiksi painonpudotuksesta unelmoivien henkilöiden on uusimman tutkimuksen mukaan syytä pohtia sitä, millaisena he mieltävät itsensä ja oman kehonsa.

Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kahdeksan kymmenestä naisesta uskoo positiivisen asenteen voimaan laihdutuksessa. Kuitenkin yli puolet tutkimukseen osallistuneista neitokaisista piiskaa itseään kriittisellä puheella dieetin aikana.

Kaksi kolmesta kauniimman sukupuolen edustajasta käyttää lihava-sanaa oman kehonsa muotoja kuvaillessaan. Samalla yli puolet kertoo nimittelyn pahentavan heidän oloaan omasta vartalosta. Vain kolmasosa naisista uskoo laihdutuksen alussa todella onnistuvansa pääsemään päämääräänsä.

Kolme neljäsosaa tunnusti pyörittelevänsä päivittäin negatiivisia ajatuksia omasta kropastaan. Ne kaunottaret, jotka ovat onnistuneet pudottamaan painoaan, ovat kertoneet omanneensa positiivisen asenteen kehoaan kohtaan. He ovat myös kannustaneet itseään henkisesti projektin aikana.

– Kun naiset tarkkailevat painoaan, he näkevät jotain, mitä he haluavat muuttaa itsessään. Tästä syystä he puhuvat enemmän lihavuudesta. Kuitenkin negatiivisuus voi muodostua itseään toteuttavaksi ennustukseksi, joten on tärkeä kanavoida laihdutukseen positiivisia tunteita, kertoi elämäntapavalmentaja Janet Thomson Daily Mail -sivustolle.

Thomsonin mukaan dieetillä ja kuntoilulla on paremmat mahdollisuudet tuottaa haluttu tulos, kun urheileva nainen suhtautuu asettamiinsa tavoitteisiin myönteisesti. Myös toisten onnistuminen voi toimia kimmokkeena kuntokuurille. Tutkimuksessa moni neitokainen tunsi esimerkiksi olonsa paremmaksi nähdessään ystävättärensä onnistuneen painonpudotuksessa.