Jussi-ehdokkaat vuoden 2012 valittu – kaksi ylitse muiden

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vuosi 2012 oli historiallinen kotimaisen elokuvan ennätysvuosi. Vuonna 2012 Suomen elokuvateattereissa oli peräti 39 kotimaista ensi-iltaelokuvaa. Katsotuin kotimainen elokuva oli Risto Räppääjä ja viileä Venla.

Tänään julkistettiin Jussi-ehdokkuudet viime vuoden parhaille elokuville. Parhaan elokuvan palkintokategoriassa on tänä vuonna poikkeuksellisesti peräti viisi ehdokasta. Uutena kategoriana on mukana on maskeeraussuunnittelu.

Voittajat valitsee Filmiaura ry:n jäsenistö suljetulla lippuäänestyksellä. Jussi-voittajat julkistetaan Jussi-juhlassa, joka nähdään suorana lähetyksenä Kaapelitehtaalta MTV3-kanavalla sunnuntaina 3. helmikuuta. Lähetyksen juontavat Mikko Leppilampi ja Vappu Pimiä.

Ehdokkuuksia saivat seuraavat elokuvat: Puhdistus (8), Vuosaari (8), Kohta 18 (6), Niko 2 -lentäjäveljekset (4), Miss Farkku-Suomi (4), Tie Pohjoiseen (3), Kovasikajuttu (2), Kaksi tarinaa rakkaudesta (2), Säilöttyjä unelmia (2), Rat King (1), Rakkauden rasvaprosentti (1), Iron Sky (1), Härmä (1), Kulman pojat (1), Juoppohullun päiväkirja (1), Risto Räppääjä ja viileä Venla (1) ja Venäjän vapain mies (1).

PARAS ELOKUVAKohta 18 – Maarit LalliMiss Farkku-Suomi – Outi Rousu, Markku FlinkNiko 2 – lentäjäveljekset – Antti Haikala, Petteri Pasanen, Hannu TuomainenPuhdistus – Maria Avdjuško, Kristian Taska, Jukka Helle, Markus SelinVuosaari – Pauli Pentti, Liisa Penttilä

OHJAUS
Antti J. Jokinen – PuhdistusMaarit Lalli – Kohta 18Aku Louhimies – Vuosaari

MIESPÄÄOSASamuli Edelmann – Tie pohjoiseenVesa-Matti Loiri – Tie pohjoiseenEero Ritala – Kulman pojatNAISPÄÄOSA
Laura Birn – PuhdistusPamela Tola – HärmäPamela Tola – Kaksi tarinaa rakkaudesta

MIESSIVUOSA
Peter Franzén – Tie pohjoiseenSanttu Karvonen – Juoppohullun päiväkirjaJuha Muje – Risto Räppääjä ja viileä VenlaNAISSIVUOSA
Laura Birn – VuosaariNiina Nurminen – Kohta 18Liisi Tandefelt – PuhdistusKÄSIKIRJOITUSMatti Kinnunen – Miss Farkku-SuomiMaarit Lalli, Henrik Mäki-Tanila – Kohta 18Hannu Tuomainen, Marteinn Thorisson – Niko 2 – lentäjäveljeksetKUVAUS
Tuomo Hutri F.S.C. – VuosaariRauno Ronkainen F.S.C. – PuhdistusRauno Ronkainen F.S.C., Harri Räty, Ian Nyman – Kohta 18MUSIIKKI
Karsten Fundal – Säilöttyjä unelmiaPessi Levanto – Rakkauden rasvaprosenttiStephen McKeon – Niko 2 – lentäjäveljekset

ÄÄNISUUNNITTELUIvo Felt, Seppo Vanhatalo – Rat KingMicke Nyström – Kaksi tarinaa rakkaudestaKirka Sainio – Puhdistus

LEIKKAUSBenjamin Mercer – VuosaariRiitta Poikselkä – KovasikajuttuJenny Tervakari, Maarit Lalli – Kohta 18LAVASTUSMikko Pitkänen – Niko 2 – lentäjäveljekset
Sattva-Hanna Toiviainen – VuosaariUlrika von Vegesack – Iron Sky

PUKUSUUNNITTELUTiina Kaukanen – Vuosaari
Anna Vilppunen – Puhdistus
Tiina Wilén – Miss Farkku-Suomi

MASKEERAUSSUUNNITTELUMarjut Samulin – Miss Farkku-SuomiMarjut Samulin – VuosaariRiikka Virtanen – Puhdistus

DOKUMENTTIELOKUVA
Kovasikajuttu – ohjaajat Jukka Kärkkäinen, J-P PassiSäilöttyjä unelmia – ohjaaja Katja GauriloffVenäjän vapain mies – ohjaaja Ari Matikainen