Varo mitä Facebookissa kirjoitat – kommenttisi voi päätyä lehteen

Digi · Stara.fi

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook on yli miljardilla käyttäjällään valtava kokonaisuus, jonka ominaisuudet ja erityisesti yksityisyyden suoja ovat monilta käyttäjiltä edelleen hämärän peitossa. Julkkistähtien Facebook-kommentteja saadaan lukea lehdistä päivittäin, mutta myös muiden kommentit ovat julkisia.

Facebookin käyttäjät eivät nimittäin ole suojassa julkisuudelta, sillä Facebookissa julkaistu kommentti rinnastetaan julkisesti annettuun lausumaan. Viime vuonna Tanskan Julkisen sanan neuvosto katsoi, että media voi siteerata Facebookissa julkaistuja statusviestejä ja kommentteja, vaikka käyttäjäprofiili ei olisikaan asetettu julkiseksi. Myös Ruotsissa ja Norjassa Facebook katsotaan uutislähteeksi muiden joukossa.

Suomen Julkisen sanan neuvosto on tullut samaan johtopäätökseen. Sen mukaan kaikki Facebookissa sanottu on lähtökohtaisesti julkista, joten toimittajat voivat käyttää aineistoa lähdemateriaalina Journalistin ohjeiden sallimissa rajoissa.

– Facebookin tilapäivityksiä voi käyttää suhteellisen vapaasti. Jokaisen Facebookiin kirjoittavan perimmäinen tarkoitushan on julkaista tietoja joko itsestään tai jostakin muusta, mitä hän pitää tärkeänä, Suomen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen kommentoi blogissaan.