Applen iPadin myynti romahtamassa? Pikkuveli valtaa markkinoita

Digi · Stara.fi

Applen tablettietokone iPad on noussut parissa vuodessa hyvin yleiseksi laitteeksi, josta on tullut varteenotettava korvaaja kannettavalle tietokoneelle. Äskettäin Apple julkaisi iPadista myös pienemmän iPad mini -mallin, josta odotetaan maaliskuussa uutta päivitettyä versiota.

Nyt uutistoimisto Reuters raportoi, että japanilainen Sharp on lähes täysin keskeyttänyt isomman iPadin 9,7 tuuman näyttöpaneelien valmistuksen. Syyksi arvellaan Applen pienemmän iPad minin vahvaa kysyntää, joka osaltaan myös söisi isomman iPadin menekkiä. Lisäksi Reuters kertoo Applen purkavan varastojaan. Sharpin 9,7 tuuman iPad-näyttöjä valmistava tehdas Kameyamassa Japanissa pyörii nyt vain “minimaalisella tasolla” pitäen vain tehtaan käynnissä ja Sharp on toistaiseksi keskeyttänyt paneelien toimitukset Applelle. Apple tai Sharp eivät ole kommentoineet asiaa.

Reutersin mukaan Macquarie Research -tutkimusyhtiö odottaa isomman iPadin toimitusten laskevan neljännen neljänneksen 13 miljoonasta kahdeksaan miljoonaan laitteeseen kuluvalla neljänneksellä. Toki Applella on Sharpin ohella myös muita näyttöpaneeleita valmistavia alihankkijoita, joten tilausten vaihtuminen toiselle valmistajalle voi myös selittää laskua, kuten myös sesonkivaihtelu vuoden vauhdikkaimman jouluneljänneksen jäätyä juuri taakse.

Toisaalta voidaan spekuloida myös, että syynä voisi olla näyttöpaneelin uudistuminen iPadin seuraavassa sukupolvessa, jota osa huhuista on povannut saapuvaksi markkinoille maaliskuussa. Kaksi muuta iPadin näyttöpaneelien valmistajaa, LG Display ja Samsung Display, eivät lähteiden mukaan ole kokeneet epätavanomaisia tuotannonleikkauksia. Toisen TrendForcen raportin mukaan Apple olisi vielä joulukuussa saattanut kiihdyttää paneelien tilauksia yli oman tarpeensa ja tämä johtaisi vieläkin jyrkempään laskuun vuoden alkupuolella.

Yhteistyössä Mobiili.fi