Syötkö television edessä? Ota jatkossa tämä huomioon

Digi Lifestyle · Anna Poikkimäki

Kiireisen arjen keskellä moni saattaa ruokailla esimerkiksi televisio- tai tietokoneruudun edessä, jolloin ruoka-annoksiin tulee keskityttyä huomattavasti vähemmän. Tämä vaikuttaa Men’s Healt -lehden artikkelin mukaan syödyn ravinnon määrään.

Oletuksen mukaan tiedostamattomasti ruokaileva syöjä kuluttaa usein enemmän kaloreita kuin henkilö, joka antaa päivällishetkelle täyden huomionsa. Hollantilaisessa tutkimuksessa huomattiin, että häiriötekijöillä oli kuitenkin pieni vaikutus syödyn ruoan määrään.

Suurempi merkitys oli nimittäin nautittujen suupalojen koolla. Tutkimukseen osallistuneet 18 – 35 -vuotiaat miehet ja naiset saivat nauttia tomaattikeittoa sekä animaatioelokuvan viihdyttäminä että sitä ilman. Osa osallistujista nautti ennaltamäärättyjä pieniä ja osa isoja lusikallisia, kun taas loput tutkimukseen osallistuneista saivat ruokailla oman päänsä mukaan.

Tutkimuksessa ilmeni, että suuria ja oman valintansa mukaisia suupaloja nauttineet aterijoitsijat kuluttivat eniten ruokaa. PLoS ONE -tutkimuksen mukaan animaatioelokuvan kanssa syöneet kuluttivat vain 5 – 11 prosenttia muita enemmän ruokaa. He myös ottivat 11 prosenttia enemmän keittolusikallisia ja söivät pidemmän aikaa.

Ratkaisevampia ovatkin pienet suupalat, joiden syöminen vähentää tutkimuksen mukaan 30 prosentilla nautittujen kalorien määrää. Pieniä suupaloja nauttineet tunsivat ruokailun jälkeen olonsa vähiten kylläisiksi, mutta tuntien päästä eroa muihin ruokailijoihin ei ollut. Tutkija Dieuwerke Bolhuisin mukaan television äärellä voi edelleen ruokailla, kunhan valitsee suupalansa oikein.

– Valitse ruokia, jotka pakottavat sinut valikoimaan pieniä suupaloja. Sellaisia ovat ruoat, joilla on kovempi rakenne, esimerkiksi kova leipä pehmeän leivän sijaan, kertoi Bolhuis lehdelle.