Arvostelu: Django Unchained

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Monien legendaaristen rikos- ja toimintaelokuvien ohjaajaa Quentin Tarantinoa pidetään lajinsa voittamattomana kuninkaana. Miehen kädenjälkeä ovat muun muassa Pulp Fiction, Kunniattomat paskiaiset ja Kill Bill -elokuvat.

Uusimpaan Django Unchained -elokuvaan kohdistuukin huomattavia odotuksia, jotka länkkäritoimintaleffa lunastaa mallikkaasti.

Yhdysvaltojen etelävaltioiden elämäntyyliin paneutuva elokuva kuvaa sisällissydän syttymistä edeltäviä vuosia, jolloin pelasivat vielä villin lännen lait. Orjakauppa oli tuohon aikaan parhaassa iskussaan, ja elokuva pureutuukin Jamie Foxxin esittämän Django-nimisen orjan elämäntarinaan.

Saksalaissyntyisen palkkionmetsästäjän Dr. King Schultzin (Christoph Waltz) avulla musta mies vapautuu orjuuden ikeestä ja hänestä sukeutuu asetaituri, joka lähtee metsästämään valkoisten rikollisten päänahkoja rahan toivossa. Kaiken ponnistelun takana on halu pelastaa pahamaineisen plantaasinomistaja Calvin Candien (Leonardo Dicaprio) tilalle ostettu, Kerry Washingtonin tulkitsema, Broomhilda-vaimo.

Elokuvalla on Tarantinon tuotannolle ominainen tempo ja nokkeluus, ja sen voi katsoa kuuluvan ohjaajan parhaimmistoon. Veriroiskeita odottavat eivät myöskään pety, sillä länkkärin visuaalinen väkivalta-anti koetaan ammuskelukohtausten ja dynamiittiräjäytysten voimalla. Nimikkoroolissa näyttelevä Jamie Foxx tuo esiin vakuuttavasti 1800-luvun orjan kokemaa tuskaa ja kokemuksista kumpuavaa päättäväisyyttä.

Mestarillinen luonnenäyttelijä Christoph Waltz todistaa olevansa Oscar-ehdokkuuden arvoinen sivuosaroolissaan myötätuntoon kykenevänä palkkionmetsästäjänä. Tarantinon elokuva ei olisi myöskään elokuva eikä mikään ilman miehen luottonäyttelijää, aina yhtä ärhäkkää Samuel L. Jacksonia. Asenteellisena vanhana kotiorjana Hollywood-tähti tekeekin jälleen ratkiriemukkaan roolityön.

Kokonaisuutena Django Unchained on uuden sukupolven länkkärielokuva, jossa muutkin genret pääsevät sekoittumaan vanhaan tuttuun kaavaan – tuloksena on itseironista ja tuoreenkarheaa toimintamättöä. Kaikki eivät syty Tarantinon verta kaihtamattomasta tyylistä, mutta kenties ainakin kulttiohjaajan fanit voivat yhtyä siihen, että tässä elokuvassa länkkäritoiminta viedään täysin uudelle tasolle.

Lajityyppi: Toiminta, draama, westernOhjaaja: Quentin TarantinoPääosissa: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Don Johnson.Ensi-ilta: 18.1.2013Kesto: 2h 45 minIkäraja: 16

Pisteet 5/5