Kiinalaisvessoihin yhden kärpäsen sääntö

Lifestyle Matkailu · Terhi Piiroinen

Kiina on tuhansien sääntöjen maa. Nyt Kiinan terveysministeriö on asettanut säännön siitä, kuinka monta kärpästä on sallittu maan julkisissa saniteettitiloissa. Säädöksellä yritetään vähentää maan yleisten wc-tilojen siivottomuutta.

Vessojen puhtautta pystytään maan hallituksen mukaan mittaamaan muun muassa kärpästen määrällä sekä siellä vallitsevien hajujen voimakkuuksilla. South China Morning Post -sanomalehden mukaan uusi terveysministeriön asettama sääntö sallii kolme kärpästä yhden hengen neliömetrin kokoiseen vessaan. Kaikissa muissa wc-tiloissa määrä rajoittuu yhteen kärpäseen.

Vessasääntö mittaa myös tilojen hajun voimakkuutta. Sääntö sallii ainoastaan pienen määrän epämiellyttävää hajua. Aromin tarkkailemiseen sekä kärpästen määrän arvioimiseen käytetään hallituksen palkkaamia tarkastajaryhmiä.

Kiinan terveysministeriö julkaisi uudet saniteettitilasäädökset ministeriön nettisivuilla, ja pyytää kansaa avoimesti kommentoimaan ohjeistoa joko faksilla tai sähköpostilla.