Pohjois-Korea salli viimein sosiaalisen median

Digi · Terhi Piiroinen

Maailman sulkeutunein maa Pohjois-Korea on onnistunut pitämään kansalaisensa internetin ulottumattomissa. Tänään kuitenkin nähtiin maailmanhistorian ensimmäinen Pohjois-Koreasta sosiaalisessa mediassa julkaistu valokuva.

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa otetussa Instagram-kuvassa on ydinvoimalan tutkijoille osoitettu tervetulokyltti. Kuvan on ottanut Korean uutistoimiston valokuvaaja sekä päällikkön tehtävissä työskentelevä Jean H. Lee. Kuva julkaistiin Instagramissa aiemmin tänään. Samalla julkaistiin myö ensimmäinen Twitter-viesti samalta naiselta.

Kuva: Twitter
Kuva: Twitter
Kuva: Instagram
Kuva: Instagram

Ulkomaalaiset pystyvät tätä nykyä käyttämään älypuhelimiaan Pohjois-Koreassa, kun paikalliset joutuvat edelleen tyytymään ilman internetiä toimiviin malleihin. Tuoreen kuvan myötä on kuitenkin ryhdytty arvuuttelemaan, koska nähdään Pohjois-Korean hallitsija Kim Jong-Unin ensimmäinen julkaisu sosiaaliseen mediaan.

Hiljattain uutisoitiin myös Pohjois-Korean näkymisestä Googlen karttapalvelussa. Maan kohdalla kartassa on yleensä ollut pelkkä valkoinen alue, mutta Google onnistui julkaisemaan suhteellisen tarkkoja satelliittikuvia valtiosta yhdessä Google Map Makeria käyttävien nettiaktiivien kanssa.