Älä kadota mobiililaitettasi matkalla – tässä 6 tärkeää neuvoa

Digi Matkailu · Stara.fi

Tietoturvayhtiö Kaspersky Labin selvityksen mukaan matkustajat unohtavat suuret määrät matkapuhelimia ja tabletteja lentokentille ja rautatieasemille. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentältä löytyi viime vuonna yhteensä 180 mobiililaitetta.

Unohdukset voivat aiheuttaa vakavia tietoturvaongelmia sekä yrityksille että kuluttajille. Suomen Löytötavarapalvelun mukaan Helsinki-Vantaan lentokentältä löytyi 180 ja rautatieasemilta 37 mobiililaitetta vuoden 2012 aikana. Kööpenhaminan Kastrupin lentokentältä löytyi 2.100, Oslon Gardermoenin kentältä 700 ja Tukholman Arlandasta 373 mobiililaitetta vuoden 2012 aikana.

– Jotta unohdus ei kävisi liian kalliiksi, matkustajan on hyvä tehdä varotoimia vahinkojen minimoimiseksi. On nimittäin aina olemassa riski, että pankkitiedot tai muut sisäänkirjautumistiedot joutuvat väärinkäytön kohteeksi, Kaspersky Labin tietoturva-asiantuntija David Jacoby kertoo.

Kaspersky Labin ohjeet mobiililaitteen häviämisen varalle:

1. Tee turvallisuussuunnitelma ennen kuin lähdet matkalle. Puhelimen ja tabletin tarpeelliset tiedot on hyvä selvittää etukäteen. Esimerkiksi puhelinoperaattorin asiakaspalvelun puhelinnumero, oma asiakasnumero, SIM-kortin koodi sekä 15-merkkinen IMEI-koodi.

2. Löydä kadotettu yhteys GPS:llä. Jos puhelimeen tai tablettiin on asennettu turvallisuussovellus, monissa tapauksissa laitteen voi paikantaa sisäänrakennetun GPS-yhteyden avulla.

3. Suojaa kontaktit, kuvat ja tiedostot. Puhelimen ja tabletin tiedot kannattaa suojata salasanalla tai turvakoodilla, jotta niihin ei päästä luvattomasti käsiksi. Jotkut turvallisuussovellukset mahdollistavat datan piilottamisen salattuihin kansioihin ja/tai mahdollistavat niiden poiston etänä.

4. Sulje SIM-kortti. Jos puhelin häviää, ei-toivotut puhelut voi estää pyytämällä puhelinoperaattoria sulkemaan SIM-kortin, jotta puhelinlaskut eivät nouse pilviin.

5. Tee varmuuskopiot pilveen. Tee säännöllisesti varmuuskopioita älypuhelimeesi tallennetusta tiedoista pilvipalveluun.

6. Tee rikosilmoitus. Jos tabletti tai matkapuhelin varastetaan, on hyvä tehdä rikosilmoitus. Puhelimen IMEI-koodi jätetään poliisille, sillä poliisi tarvitsee sitä raportissaan. Jos matkapuhelin tai tabletti on vakuutettu, pitää sen lisäksi ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön.

Yhteistyössä Mobiili.fi.