Miehet tehtailevat superluokan spermaa – mutta vain osan vuodesta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vaikka elämmekin tällä hetkellä kylmää ja lumista vuodenaikaa, on ainakin miesten siittiösoluilla käynnissä varsinaiset kultajuhlat. Tuoreen tutkimuksen mukaan siemenneste on näin kevättalven aikaan suorastaan superluokkaa.

Reutersin mukaan israelilainen tutkimus on osoittanut, että miesten siemennesteen hyvinvointi vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Yli 6.000 näytettä todisti ainakin sen, että sperma voi hyvin etenkin talvi- sekä kevätaikaan.

Terveiden miesten siittiöt uivat talvikuukausina nopeammin ja ketterämmin, mikä vaikuttaa suoraan hedelmöittymiseen. Syksyisin synnyttävät voivat siis olettaa lastensa saaneen alkunsa ehkäpä supersperman ansiosta. Normaalia lisääntymisviettiä pidetään yhtenä syynä siittiöiden superkuntoon.

Asiaa tutkinnut Negevin yliopisto otaksuu, että tiedosta tulee olemaan hyötyä etenkin hedelmöityshoitoja mietittäessä. Hoidot voidaan ajoittaa järkevämmin, juurikin talviaikaan. Samankaltaisia testituloksia on havaittu myös eläinmaailmasta.

Sperman laatuun vaikuttavat myös ilman lämpötila, päivänvalon pituus sekä hormonivaihtelut. Siittiöiden määrä on kuitenkin maailmanlaajuisessa laskussa. Yhtenä syynä pidetään liikunnan puutetta sekä ympäristön kemikaaleja.