Tutkimus: Keittiötyöt kuuluvat naisille

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Naiset kiukuttelevat, kun miehet eivät imuroi. Miehet kiukuttelevat, kun naiset eivät itse käytä autoaan katsastuksessa. Perinteisissä perheissä äidin ja isän roolit ovat hyvin samanlaisia kun kymmeniä vuosia sitten.

Toisin sanoen miehet korjaavat polkupyörän siinä missä nainen pesee pyykit. Tasa-arvon perään huudellessa kannattaa pysähtyä miettimään, onko merkitystä, mikäli esimerkiksi kotityöt jaetaan rehellisesti naisten ja miesten töihin. Barbie-taloja valmistava lelutehdas teetti hiljattain 2.000 perheelle kyselyn, jossa selvitettiin mitkä kodin työt kuuluvat heidän mielestään isälle ja mitkä äideille.

Tutkimuksessa paljastui, että isän tehtäviin kuuluvat edelleen perheen työkaluihin sekä säätämiseen, rakentamisen ja asentamiseen liittyvät työt. Äidit sen sijaan vastaavat edelleenkin vaate- ja ruoka-asioista. Roolimuutoksia on tullut sen sijaan lasten hoitamiseen liittyviin töihin, kun isät ovat kunnostautuneet lasten kaitsemisessa.

Tutkimuksen julkaisseen Female Firstin mukaan naiset ylläpitävät järjestystä ja rutiineja samalla, kun mies hoitaa käytännön työt. Perheenisät vastaavat usein myös jälkikasvunsa vauhdikkaista harrastuksista ja vapaa-ajan välineistä, kun äidit taas kuljettavat lapsia taiteen ja kulttuuriharrastusten pariin. Toisin sanoen, vaikka sukupuolten välisiä roolijakoja yritetään häivyttää, ei nainen saa korkokengällä ja ruokaveitsellä yhtä hienoa hyllyä kasaan, kuin mies vasaralla ja ruuvimeisselillä.