Lomareissun WLAN-käyttö on vakava tietoturvariski

Digi Matkailu · Stara.fi

Huomattava osa suomalaisista matkailijoista käyttää työ- ja lomamatkoillaan ilmaisia WLAN-yhteyksiä tietokoneilla, älypuhelimilla ja tablet-tietokoneillaan. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että kyseessä on vakava tietoturvariski.

Tietoturvaan erikoistunut kansainvälinen Symantec-yhtiö on nyt varoittanut, että turistien tulee kiinnittää jatkossa enemmän huomiota avointen nettiyhteyksien riskeihin. Yhtiön mukaan matkoilla ei pitäisi käyttää esimerkiksi verkkopankkia lainkaan WLAN-yhteyden kautta. Kannanotto liittyi Symantec 2012 Norton Cybercrime -tutkimukseen, jossa haastateltiin yli 13.000 ihmistä 24 eri maassa.

Tutkimuksessa selvisi, että 20 prosenttia kanadalaisista käyttää nettipankkia myös avoimen langattoman yhteyden kautta. Tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret miehet vähättelevät usein tietoturvaan liittyviä uhkia. Venäläisistä vastaajista peräti 92 prosenttia kertoi joutuneensa joskus nettirikoksen uhriksi.

– Monet eivät ymmärrä, että WLAN-verkoissa ei ole usein minkäänlaista tietoturvaa. Ne ovat hieno tapa pysyä ajantasalla lomalla, mutta niissä on aina merkittäviä riskejä, joita ihmiset eivät ajattele, Symantecin kuluttajatuotteiden johtaja Lynn Hargrove kertoi raportissa.