Levykeräilijä digimusiikin läpimurrosta: ”Olen pahoillani lasten puolesta”

Digi · Anna Poikkimäki

Musiikkialan harrastajat saattavat suhtautua aihealueeseen hyvinkin intohimoisesti ja omata vahvoja mielipiteitä kuuntelemastaan musiikista. Erikseen ovat vielä niin sanotut levykeräilijät, jotka kokoavat kokoelmiinsa äänilevyjä tai cd-levyjä.

Nyt eräs brittiläinen levyfriikki on kokenut kovan kolauksen. Simon Wratten -niminen mies omistaa kaikki Britannian ykkössinglet vuodesta 1952 lähtie, ja hän on keräillyt vuosien mittaan yli 1.200 levyä.

Harrastus koki kuitenkin taannoin yllättävän lopun, kun amerikkalainen räppäri Macklemore julkaisi Thrift Stop -kärkihittinsä pelkästään verkosta ladattavana versiona. Wratten tilitti Sunday Mirror -lehdelle hurjaa pettymystään.

– Teknologia voitti minut. Niin levyjä myydään nykyään, minun pakkomielteeni on ohi. Olen pahoillani nykypäivän lasten vuoksi, koska heillä ei ole materiaalisessa muodossa olevia levyjä. Ihmiset pitävät niistä, koska ne muistuttavat heitä elämän huippuhetkistä, kertoi Wratten lehden haastattelussa.