Koskettava ystävyys: Minihevonen toimii sairaan pikkupojan avustajana

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Neljävuotias Zaiden Beattie sairastaa harvinaista ja vakavaa vammautumista aiheuttavaa tautia, ja pojan käveleminen vaikeutuu päivä päivältä. Pojan hevosohjaajana työskentelevä äiti koulutti mustasta Zoe-minihevosesta pojalle ikioman avustajan.

Zoe toimii Zaidenin aisaparina ainakin niin kauan, kunnes pojan on pakko siirtyä pysyvästi pyörätuoliin. Pikkuinen hevonen on kuin mikä tahansa opaseläin – se kulkee pojan mukana myös kouluun, jossa sen jalkaan pistetään erityiset hevostennarit. Alaskassa Anchoragen peruskoulua käyvät poika ja hevonen hyväksytään muiden 300 lapsen joukkoon loistavasti.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Zoe on koulutettu tehtävään varsasta asti ja suuriin väkijoukkoihin tottumisen jälkeen sille aloitettiin opettaa varsinaisia käskyjä. Apuhevonen opettelee muun muassa nostamaan tavaroita maasta ja tarjoamaan askelissaan horjuvalle Zaidenille tukea. Zaidenin uskotaan joutuvan sairautensa takia pyörätuoliin viimeistään 11-vuotiaana, ja hänen eliniän ennuste on matala. Zoen uskotaan kuitenkin kulkevan pojan rinnalla koko hänen elämänsä ajan.

Miniatyyrihevoset ovat erittäin pienikokoisia, yleensä alle metrin korkuisia hevosia. Wikipedian mukaan miniatyyrihevosten katsotaan olevan hyväluonteisia ja tulevan hyvin toimeen ihmisten kanssa. Tästä syystä niitä pidetään usein lemmikkeinä ja joskus myös näkövammaisten apueläiminä opaskoirien tapaan. Miniatyyrihevoset ovat melko kestäviä ja elävät keskimääräistä pidempään, yleensä noin 25 – 35-vuotiaiksi.