Arvostelu: A Good Day to Die Hard

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Jos joku elää siinä luulossa, että New Yorkin kovispoliisi John McClane on jo kehäraakki, niin on syytä katsastaa uusin A Good Day to Die Hard -elokuva. Bruce Willisin kylmänviileän karisman avulla kulkeva elokuva lunastaa katsojan odotukset räiskinnän suhteen, mutta jää silti kauas täyden kympin toimintapläjäyksestä.

Eräs elokuvan heikoista lenkeistä on kliseisen pateettinen isä-poika -juonikuvio. Kuuluisan Die Hard -elokuvasarjan viides osa vie katsojan Moskovaan, jossa John McClanen Jack-poika on joutumassa vankilaan. Isä ja poika eivät ole nähneet toisiaan vuosiin, mutta kyttäkonkari ryntää silti heti apuun kuullessaan jälkikasvunsa ongelmista.

Paikan päällä selviää, että vastassa ovatkin Moskovan alamaailman pahimmat roistot ja vaaralliset ydinaseet. Räjäyttävää toimintaa ja lennokkaita käänteitä ei nopeatempoisesta elokuvasta puutu. Häiritseväksi muodostuu kuitenkin McClanen ja pojan (Jai Coutneyn) suhteen kuvaus. Aikuinen CIA-agentti muuntuu nimittäin isätraumansa ansiosta rattia hakkaavaksi teini-ikäiseksi, joka kiroilee ”faijansa nimeen”.

Toimintapätkään on ripoteltu lupaavan kuuloista dialogia, mutta jo puolivälissä elokuvaa tuntuu siltä, että vitsien ajoitus ei täysin toimi, tai jokin muu mättää, sillä letkautukset kohottavat vain pienen hymyn huulille. Epäilemättä tämän elokuvakokemuksen jälkeen vanhat kunnon Die Hardit nousevat arvoon arvaamattomaan.

On myös hämmentävää, että toimintasarjan neljännessä osassa Die Hard 4.0 käytiin läpi samankaltaista juonikuviota, jossa setvittiin McClanen ja Lucy-tyttären huonoja välejä. Mikäli newyorkilainen superkyttä päätyy vielä kuudennen kerran valkokankaalle, syvyyttä toivoisi juonikuvioon löytyvän jostain muusta, kun vanhoja traumoja ja epäonnistunutta isyyttä kaivelemalla. Elokuvaa voitaneen silti suositella jokaiselle Bruce Willisin, toimintajännityksen ja konekivääritulen ystävälle.

Lajityyppi: Toiminta, jännitysOhjaaja: John MoorePääosissa: Bruce Willis, Jai Courtney, Mary Elizabeth Winstead, Cole Hauser.Ensi-ilta: 15.2.2013Kesto: 1 h 37 minIkäraja: 16

Pisteet: 2/5