Tutkimus vahvisti: Lemmikkien omistajat elävät pidempään

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Lemmikkien omistajat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan onnellisempia, elämänmyönteisempiä ja parempikuntoisia. Koiranomistajat ovat tienneet tämän jo pitkään, mutta tutkimus tuo hyviä uutisia myös kissanomistajille.

Siinä missä koiranmistajat lenkkeilevät ja ulkoilevat keskimääräistä enemmän, sanotaan kissan omistajien saavan lemmikeistään suunnattomasti henkistä hyötyä ja hyvinvointia. Lisäksi lemmikkieläimillä tiedetään olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia, sillä lapset kärsivät vähemmän allergioista, astmoista ja iho-ongelmista, mikäli perheessä on eläimiä.

British Journal of Health Psychologyssa julkaistun artikkelin mukaan koirien tiedetään alentavan omistajiensa verenpainetta ja kolesterolia. Koirat auttavat myös vakavista sairauksista toipuessa. Lisäksi koirat ovat löytäneet syöpiä ihmisistä haistamalla, ja nyt eläimiä on myös koulutettu huomaamaan diabeetikkojen verensokeriarvojen muutoksia – jos omistajan verensokeri laskee liian alas, pystyy koira ilmoittamaan tästä omistajalleen.