Kuinka säästät rahaa: Vinkit paksumpaan lompakkoon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Asuuko kukkarossasi mies nimeltä Matti? Nyt on tullut aika häätää tuo ketku ulos rahapussin sisältöä syömästä, sillä pienillä ja arkisilla konsteilla voi säästää rutkasti rahaa. Säästäminen ei pelkästään tarkoita rahan syrjään laittamista, vaan myös tiettyjä elämänvalintoja.

Helpoin tapa rahan säästämiseksi on muuttaa kallis elämäntapa edullisempaan vaihtoehtoon. Esimerkiksi viihteen suhteen kannattaa harkita, laittaako roposet kalliisiin aikakausilehtiin, kun artikkeleita voi lukea myös ilmaiseksi kirjastossa tai netissä. Myös erilaiset salikortit ja liikuntapassit ovat varsinaisia rahareikiä, mikäli käy liikuntakeskuksessa vain silloin tällöin. Ulkoilu ja pururadat ovat sen sijaan ilmaisia vaihtoehtoja, kuten internetin viihdelehdetkin, Men Know Why -sivusto vinkkaa.

On eri asia ostaako itselleen päivttäin uusia vaatteita, käykö aina ravintolassa syömässä tai ravaako joka viikko musiikkikeikoilla, kun turhat menot karsimalla voisi näistäkin rahaa nielevistä viihteistä tehdä harvinaisempia spesiaalihetkiä. Auto on myös varsinainen eurosyöppö, joten auton käyttäminen kannattaa harkita tarkkaan sekä myös se, mitä bensaa siinä käytetään. Hyvällä huollolla saa kaaraan myös pitkäikäisyyttä.

Ruokaostokset ovat kalliita, mutta pienellä tarkastelulla saattaa saada jopa ekstrakassillisen sapuskaa samaan hintaan. Vertaile tuotteiden hintoja – usein halpamerkit tulevat joka tapauksessa samoilta tehtailta kuin huippubrändit, edullisemmissa ei vain makseta nimestä. Sama pätee myös lääkemerkkeihin.

Ruokaa kannattaa myös tehdä kerralla enemmän pidemmäksi aikaa, ja kauppaan mennessä pitää noudattaa ostoslistaa, eikä kaapata kärryihin mitään turhaa naposteltavaa. Tupakoinnin lopettaminen myös säästää roimasti rahaa. Lisäksi energiakustannuksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota – sähkölaitteet laitetaan kiinni kun niitä ei käytetä.

Kilpailuttamalla saa aikaan huimia eroja budjettiin, ja ainakin sähkösopimukset, vakuutukset ja puhelinliittymät on hyvä vertailla hintojensa puolesta. Entäpä luottokortit? Ne vasta budjettia rasittaakin, sillä luotolla maksetuista ostoksista joutuu pitkällä tähtäimellä maksamaan hyvinkin paljon alkuperäistä korkeampaa hintaa. Luottokorttien katkaiseminen on yksi suurimmista säästöteoista, jolloin tulee myös paremmin vältyttyä turhilta ja spontaaneilta ostoksilta.

Lahjaksi voi myös antaa tavaran tai muun materian sijaan tekoja: lahjanantaja voi tarjoutua vaikkapa lastenvahdiksi tai ajamaan nurmikon – lahja on varmasti mieluisa ja antaja säästää silkkaa rahaa. Säästäjän on myös hyvä perustaa oma säästötili tai hätävarakassa, jonne voi laittaa käyttötililtä rahaa. Tämäkin onnistuu huolellisesti laaditun budjettisuunnitelman avulla. Säästörahan avulla voi toteuttaa vaikkapa unelmien matkoja tai saada pelastusta tiukkoihin tilanteisiin. Tuhlaa vähemmän kuin tienaat – niin yksinkertaista se on.