Scifi-elokuvien ihmetuotteesta totta – hajutelevisio pian nykyaikaa

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hajutelevisio kuulostaa menneiden aikojen scifi-tarinoilta, mutta pian ne voivat olla arkipäivää. Japanilaiset keksijät ovat kehittäneet pienien hajupellettien avulla toimivan television, josta kantautuu kuvassa kulloinkin näkyvän asian tai esineen tuoksua.

Tokion yliopistossa kehitetty hajunäyttö voi tuoksua vaikka paistetulta kanalta tai tuoreelta kahvilta riippuen siitä, kumpaa herkkua kuvassa nähdään. Hajutelevision kehittämisideaa on väläytelty aina silloin tällöin viime vuosikymmenten aikana, mutta nyt keksintö esiteltiin IEEE Virtual Rality Conference -tapahtumassa Floridan Orlandossa.

Haju jakautuu sille kohtaa ruutua, missä sen alkuperää esittävä kuva nähdään. Hajut syötetään minimaalisista geelipelleteistä, joista lähtevä tuoksu kuljetetaan ruudulle pienen ilmavirran avulla. Ilmavirrat ohjailevat tuoksun oikeaan näytön kohtaan, jolloin television katsojalle syntyy mielikuva hajun tulemisesta ruudun läpi. Asiantuntijat arvioivat hajutelevision tulevan käyttöön ensisijaisesti mainontaa ja erilaisia näyttelyitä varten. Tällä hetkellä hajutelevisio pystyy toistamaan vain yhden tuoksun kerrallaan.