Uutuuskirja julkaisee 200 ennennäkemätöntä kuvaa punkin kulta-ajoilta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Punk-liikkeen sanotaan syntyneen 1970-luvulla New Yorkissa samannimisen underground-lehden julkaisemisen myötä. Punk tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”retkua”, ja nimi sopinee tyylisuuntansa edustajaksi paremmin kuin kissa kermakupille. Nykyään punk tarkoittaa kokonaista kulttuuria.

Ikonisia rock-kuvia uransa aikana useasti kamerallaan napsinut valokuvaaja Sheila Rock on päättänyt raottaa arkistojensa aarteita ja julkaista liki 200 ennennäkemätöntä valokuvaa punkin aikakaudelta, Female First uutisoi.

Valokuvat ovat intiimejä otoksia 1970-luvun loppupuolelta, ja niissä nähdään aikansa legendoja sekä kuvia aina Camdenin soittotreeneistä ja rällästyksistä uskollisiin faneihin.

Valokuvat julkaistaan 25. huhtikuuta ilmestyvässä Punk+ -teoksessa, jota painetaan yhteensä vain 2.000 kappaletta, mukaanlukien 300 kirjan deluxe-versio. Kirjassa on tarkalleen ottaen 199 kuvaa ja 272 sivua, ja sitä voi ennakkotilata First Third Books -verkkokaupan kautta.

Punk-käsite yleistyi varsinaisesti aatteen brittiläistymisen myötä 1970-luvun puolivälissä. Tällöin kuuluisuuteen nousi supersuosiota vieläkin musiikkimaailmassa niittävä Sex Pistols sekä sen vanavedessä syntyneet The Clash, Buzzcocks ja Joy Division.