Liskoista apua haavanhoitoon – uutuuslaastari matkii gekkoliskon jalkaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tiedemiehet ovat viittä vaille keksineet vedenkestävän laastarin, joka tarttuu myös märkään pintaan ja pysyy vedessä kiinni. Keksinnön pohjalla käytetään samaa keinoa, jolla gekkoliskot pysyvät jaloillaan kiinni märissä ja liukkaissa lehdissä.

Tiedemiehet ovat jo pitkään pohtineet, miten gekot onnistuvat kiipeilemään liukkailla pinnoilla, vaikka ovat sateesta märkiä. Tiedemiehet huomasivat jo vuosikymmeniä sitten, että gekon varpaisiin muodostuu pienet ilmataskut ja jaloissa on pieniä tarttumista helpottavia karvoja.

Gekot menettävät kuitenkin kiipeilykykynsä liian liukkailla pinnoilla, kuten märässä lasissa, mutta huokoisemmalla materiaalilla ne pysyvät helpostikin. Daily Mailin mukaan liskojen jaloissa olevaa pintaa pyritään nyt jäljittelemään erilaisiin teippeihin, kuten laastareihin, jotka siten pysyvät ihossa kiinni märkänäkin, mutta eivät jätä ihoa liimaiseksi.