Nyt juomaan! Alkoholittomalla oluella yllättävä terveysvaikutus

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tuoreessa tutkimuksessa arvioidaan alkoholin vaikutuksia ihmiskeholle ja -mielelle. Nyt Idianan yliopiston alkoholitutkimuskeskuksessa työskentelevä tohtori David Kareken kertoo, että jo pelkkä oluen maku vapauttaa aivoihin dopamiinia, eli mielihyvää aiheuttavaa keskushermoston välittäjäainetta.

Jo pelkkä maku lisää aivojen dopamiinimäärää ja kannustaa ihmisiä juomaan enemmän, vaikka oluessa ei olisi lainkaan alkoholia. Mikäli ihmisen geeniperimässä on alkoholismia, erittyy dopamiinia myös herkemmin ja enemmän. Karekenin mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen alkoholin vaikutuksiin liittyvä tutkimus, jossa testataan pelkän maun tehokkuutta.

Tutkimus tehtiin 49 miehelle, joilla maistatettiin sekä olutta että urheilujuomaa. Miesten aivot tuottivat enemmän dopamiinia oluen maistamisen jälkeen. Testattavat henkilöt myös myönsivät, että heidän olisi tehnyt mieli ottaa toinen huikka olutta. Samanlaista efektiä ei tullut urheilujuoman jälkeen, vaikkakin se maistui monen miehen mielestä jopa paremmalta. Tutkimusartikkeli julkaistiin eilen Neuropsychopharmacology -julkaisussa.