Kymmenen oudointa fobiaa – sinäkin voit kärsiä nomofobiasta!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset pelkäävät mitä oudoimpia asioita, ja joskus fobiat rajoittavat kärsijänsä elämää liiaksikin asti. Yleisimpiä pelkoja lienevät hämähäkkeihin tai käärmeisiin liittyvät pelot, mutta miltäpä kuulostaisi pelätä vaikkapa puhelimessa puhumista?

Fobia ei ole pelkkää pelkoa, vaan se on todellista kauhua tai kammoa jotakin asiaa kohtaan. Yleensä fobiasta on oleellisesti haittaa myös normaalielämässä. Yksi uusimmista, mutta useasti diagnosoiduista fobioista on nomofobia, eli matkapuhelimen menettämisen pelko. Matkapuhelimen katoaminen, akun tyhjeneminen tai vaikkapa puhelinverkosta tippuminen aiheuttavat suunnatonta kauhua nomofobiasta kärsivälle.

Myös puhelimessa puhuminen voi aiheuttaa toisille tuskanhikeä, ja kyseessä on periaatteessa nomofobian vastakohta, eli luurikammon astetta vakavampi muoto telephonofobia. Omituisimpien fobioiden joukkoon voidaan myös laskea kauhu nimeltään fobofobia, jossa pelätään itse pelkoa, eli ihminen kärsii fobiapelosta. Kyseinen fobia eroaa muista siinä, että sillä ei ole varsinaisia ympäristöärsykkeitä, vaan siihen liittyy sisäisiä kauhun tunteita.

Antofobiasta kärsivät ihmiset sen sijaan pelkäävät kukkia – kuollakseen. Moni mies toivonee vaimonsa kärsivän juuri tästä kammosta. Hexakosioihexekontahexafobia ajaa kaikki numeroa 666 pelkäävät ihmiset suunniltaan numerosarjan nähdessään. 666 numeroa pidetään yleisesti pedon lukuna. Heliofobia ei ole ainakaan kesäihmisten oireyhtymä, sillä siitä kärsivät ihmiset saavat auringonvalosta tuskaista ahdistuneisuutta.

Chorofobiasta kärsivät välttelevät viimeiseen asti paikkoja, joissa liikutaan musiikin tahdissa, sillä he pelkäävät tanssimista. David Hasselhoff on joskus myöntänyt kärsivänsä vesikammosta, eli hydrofobiasta, mutta tästä vielä askeleen jalostuneemmaksi peloksi menee ablutofobia, jonka kanssa painiskeleva ihminen ei pysty peseytymään ilman mieltäjärisyttävää pelkoa ja inhoa.

Hurjalta kuulostaa myös spectrofobia, sillä siitä kärsivä tärisee kauhusta peilejä nähdessään. Fobiaan kuuluu erityisesti oman kuvan näkemisen pelko. Kaikista omituisimmaksi peloksi listan laatinut The Richest -sivusto kuitenkin ilmoittaa genofobian, josta kärsivä ihminen pelkää kuollakseen seksuaalista kanssakäymistä.