Vinyylilevyjen myynti rikkoi viime vuonna ennätyksen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vinyylilevyjen kulta-aika rapistui 1980-luvun lopulla digitaalisten CD-levyjen yleistymisen myötä. Osa musiikinkuuntelijoista jatkoi kuitenkin vinyylien keräämistä, ja toisinaan elettiin jopa aikaa, että levyjä joutui metsästämään erilaisista poistomyynneistä ja divareista.

Viime vuosina vinyylit ovat tulleet taas muotiin alan harrastajien keskuudessa. Lähinnä punkbändit ja muut underground-artistit ovat julkaisseet vinyylilevyjä tähän päivään asti. Myös raskaamman musiikin edustajat ovat tasaisesti tuoneet markkinoille 12-tuumaisia tai 7-tuumaisia levyjä. Suomalaisista bändeistä esimerkiksi Mokoma, Viikate ja Stam1na ovat julkaisseet digitaalisen version rinnalle myös vinyylilevyjä, joskin niiden painosmäärät ovat jääneet pieniksi.

Ääniteteollisuuden kansainvälinen toimialajärjestö IFPI raportoi, että viime vuonna myytiin vinyylilevyjä enemmän kuin viimeiseen 16 vuoteen. Maailmanlaajuisesti levyjä myytiin yli 136 miljoonalla eurolla. CD-levyjä myytiin vuonna 2012 lähes 642 miljoonalla eurolla, mikä on noin 60 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän.

Vinyyleissä kiehtoo niiden omalaatuinen, hieman rahiseva soundi ja näyttävämpi kansitaide. Vinyylilevyjen hinnat ovat nousseet uuden nousun ja suosion myötä huomattavasti. Kun ennen sai kirpparilta levyn eurolla, joutuu nykyään samasta lätystä pulittamaan useamman kympin.