Menolippu Marsiin kiinnostaa – jo 10 000 ilmoittautunut realitysarjaan

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maapallon naapuriplaneetta Mars on ollut viime aikoina runsaasti otsikoissa Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n lähetettyä Curiosity-luotaimen tutkimaan planeetan pintaa. Nyt hollantilainen Mars One -projekti suunnittelee jo siirtokunnan perustamista planeetalle.

Mars Onen tavoitteena on perustaa siirtokunta punaiselle planeetalle vuonna 2023. Kerroimme tammikuussa, että tämän siirtokunnan perustavat realityohjelman kilpailijat. Tuolloin aloitettu haku on tuottanut jo peräti 10.000 hakemusta, The Sun raportoi. Matkaan lähetettävien ihmisten täytyy kuitenkin läpäistä kahdeksan vuotta kestävä, vaativia fyysisiä ja psykologisia testejä sisältävä harjoitusjakso.

Televisioitavan harjoittelun avulla heitä koulutetaan kestämään Marsin olosuhteita. Projektissa on mukana Big Brother -konseptin toinen luoja Paul Römer. Hän kuvailee hanketta maailman suurimmaksi mediatapahtumaksi, ja uskoo lopulta jopa satojen tuhansien ihmisten hakevan astronautiksi ohjelman kautta.

Matkalippu Marsiin tulisi olemaan yhdensuuntainen, sillä astronauttien olisi tarkoitus jäädä asumaan perustettavaan siirtokuntaan loppuiäkseen. Astronautit asuisivat säteilyltä suojattujen kupujen sisällä kasvattaen oman ruokansa. Energiantuotanto tapahtuisi aurinkopaneelien ja kierrätetyn veden avulla.